Karpati su čuvena poljska krempita i omiljena poslastica sa kremom od vanilije u koju se može dodati i voće poput malina, jagoda, breskvi ili kivija. Ovaj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu koji se prostire i jugom Poljske, čiji izgled podsjeća na valovito tijesto. Šećer u prahu kojim se kolač posipa nalikuje na snijegom pokrivene planinske vrhove. Sigurni smo da ćeš uživati u ovoj poslastici!

Sastojci za ovo ukusno čudo od vanilije:
- 125 g maslaca,
- 1 šolja (2 dl) brašna,
- 1 šolja vode,
- 5 jaja.
Krema:
- 450 ml mlijeka.
- 2 kašike šećera.
- 1 vanilin šećer,
- 3 kašičice škrobnog brašna,
- 1 kašičica ekstrakta vanilije,
- 1 kašika maslaca.

Priprema:
Zagrij vodu, dodaj maslac i kad prokuha, skloni s vatre. Lagano sipaj brašno, neprestano miješajući da se ne naprave grudvice. Kada se tijesto malo ohladi, dodaj postepeno jedno po jedno jaje miješajući ili miksajući dok ne dobiješ sjajno tijesto.
Tijesto podijeli na dva dijela. Prvu polovinu razmaži na lim obložen papirom za pečenje. Nemoj ga zaglađivati kako bi ipak na kraju tijesto imalo karakterističan izgled. Peci na 190 C stepeni, oko 25 minuta pa ispeci i drugu koru. Ostavi da se hlade.
Odvoji nekoliko kašika mlijeka, a ostatak zakuvaj. Pomiješaj škrobno brašno, šećer i vanilin šećer sa izdvojenim mlijekom pa izmiješaj. Uspi u ostatak kipućeg mlijeka miješajući dok se ne zgusne pa dodaj ekstrakt vanilije. Lonac s kremom stavi u veći, napunjen hladnom vodom, da se brže ohladi. Kad se ohladi, dodaj maslac.
Kremom premaži prvu koru, poklopi drugom pa ostavi u frižideru. Prema želji pospi šećerom u prahu prije posluživanja.
Uživaj u ovoj jedinstvenoj poslastici!