Ultra Kreativno

Čovjek iz Vijetnama pravi slamke od trave

Nema sumnje da je plastično zagađenje ogromno pitanje koje treba riješiti, a jedan čovjek se potrudio da pomogne.

Foto: unilad

Prema Greenpeace-u, svake godine u svjetske okeane ulazi do 12,7 miliona tona plastike, što ima jako štetan uticaj na morski život.

Naučnici su zaključili da je više od 700 morskih vrsta pogođeno plastikom koja ulazi u okeane, na primjer u kanadskom Arktiku, 87 posto ptica je unosilo neku vrstu plastike.

Sada se ulažu napori da se smanji upotreba plastike od strane čovječanstva, uključujući mnoge kompanije koje zamjenjuju plastične slamke papirnim.

Tran Minh iz Vijetnama pravi biorazgradive slamke od trave poznate kao „Lepironia articulata“, koja je plodna u regionu delte Mekonga. Ne samo da su slamke koje Tran proizvodi biorazgradive već ne sadrže ni hemikalije ni konzervanse.

Foto: onghutco.com

U intervjuu za VN Express International, Tran objašnjava kako sakuplja šuplje stabljike trave, pere ih i reže na slamke dužine 20cm. Unutrašnjost se čisti metalnom šipkom, prije nego što se slamke ponovo isperu. Onda su spremne za prodaju, Tran ih pakuje zajedno, umotavajući ih u lišće od banane, što je naravno ekološki.

Možeš kupiti svježe verzije slamki koje traju dvije nedjelje u frižideru, ili nedelju dana na sobnoj temperaturi. Tran prodaje i sušene slamke koje se par dana polažu na suncu, a zatim peku u peći. One traju mnogo duže, i mogu se koristiti do 6 mjeseci i biti na sobnoj temperaturi.

Možeš ih naručiti na Tranovoj web stranici Ong Hut Co., koja takođe daje savjete o tome kako najbolje čuvati ekološki prihvatljive kreacije.

Tran objašnjava:

„Proizvod je umotan u banino lišće, u paketu sa 100 slamki, kada ih kupiš, staviš ih u najlonsku vrećicu i u frižider. Slamka se može čuvati u frižideru do dvije nedelje. Ako ih ne iskoristiš sve, prokuhaj ih u slanoj vodi i osuši za dalju upotrebu. Ove slamke dizajnirane su da se koriste jednom u restoranu. Za pojedince koji kupuju, možeš ih ponovo koristiti. Nakon svake upotrebe, može se očistiti slanom vodom. Proizvođač smatra da ovu slamku ne treba bacati nakon jedne upotrebe. Iako znam da su papirne slamke prijateljske prema okolini, one su užasne za upotrebu, tako da uvijek tražim alternative… i to je možda ono što sam tražio!“

 

Izvor: unilad.co.uk

Slični članci

Iz Rusije sa ljubavlju – kreativni vez koji će te oduševiti!

Ultra magazin

6 savjeta za pisanje što efikasnijih e-mailova

Ultra magazin

Skulptor stvara umjetnička djela od prirodnih materijala

Ultra magazin