Ultra Popularno

Coldplay pauzira turneju dok koncerti ne postanu “ekološki korisni”

Coldplay je odlučio da pauzira turneju za novi album zbog negativnog uticaja koncerata na okolinu. Chris Martin je rekao za BBC da neće biti turneje za ovaj album i da će pauzirati godinu ili dvije, dok ne vide kako njihova turneja može da bude ne samo ekološki održiva već i aktivno korisna za okolinu.
Foto: Getty Images

“Svi mi moramo da se trudimo da radimo svoj posao na najbolji način i da damo najbolje od sebe, mi želimo da naše buduće turneje imaju pozitivan uticaj”, rekao je frontmen grupe Coldplay.

Britanska grupa se trenutno nalazi u Ammanu, glavnom gradu Jordana, gdje će predstaviti novi album održavanjem dva koncerta koja će biti prenošena uživo na Youtubeu.

Koncerti su planirani za petak i jedan će biti održan prilikom izlaska, a drugi prilikom zalaska sunca i predstavlja dvije polovine njhovog novog albuma Everyday Life.

U intervjuu za BBC Chris Martin je objasnio da su izabrali Jordan da predstave album, jer je nekako na sredini planete i obično ne sviraju tamo. Rekao je da novi album, koji izlazi u petak predstavlja njihovu globalnu perspektivu.

“Ako ste privilegovani da putujete po svijetu, onda znate da smo svi sa istog mjesta.”

Takođe je rekao da je novi abum inspirisan pričom o Afganistanskom vrtlaru i kompozitoru Nigerijske himne.

Coldplay je zadnji put proputovao svijet sa turnejom A Head Full of Dreams, koja je obuhvatila 122 koncerta na 4 kontinenta 2016. i 2017. godine.

“Naša sljedeća turneja biće najbolja moguća verzija turneje koja se brine za zaštitu okoline”, rekao je Martin i dodao da će biti veoma razočarani, ako ne bude ugljen-neutralna.

On je rekao da će najteži dio biti letenje, ali da oni maštaju da imaju koncert na kojem se neće koristiti plastika i na kojem će biti korištena solarna energija.

Foto: Getty Images

WWF (Svjetski Fond za Prirodu) je pozdravio njihovu inicijativu i rekli su da je fantastično vidjeti svjetski poznate zvijezde koje se bore za zaštitu planete.

“Svi smo mi odgovorni da se vodimo primjerom u krizi sa klimom i prirodom – neaktivnost jednostavno nije opcija, ako zelimo da sačuvamo našu planetu za buduće generacije”,  rekao je Gareth Redmon King iz WWF.

Coldplay će održati samo jedan koncert u Londonu 25. novembra i sav prihod od ulaznica će donirati dobrotvornim organizacijama za zaštitu životne sredine.

 

Izvor: bbc.in

 

Slični članci

Dwayne “The Rock” Johnson je najplaćeniji glumac

Ultra magazin

Alanis Morissette iskreno o postporođajnoj anksioznosti za vrijeme izolacije

Ultra magazin

Volimo životinje: Zvijezde koje su i u ovim teškim vremenima odlučile da udome napuštene pse

Ultra magazin