Pečene zobene pahuljice su najnoviji hit za doručak, a jasno je i zašto – ukusne su, jeftine i super zdrave. Napravljene prvenstveno od zobi i jogurta, sjajan su način za započinjanje dana, a postoje mnogobrojne varijacije sa čim ih iskombinovati. Mi ti donosimo recept za cimet rolnice sa zobenim pahuljicama.

Sastojci
- 50 grama zobenih pahuljica
- 40 grama jogurta sa ukusom vanilije
- ¼ čajne kašike praška za pecivo
- 1 kašika cimeta
- Brašno za zaprašivanje površine
- Zaslađivač
- Javorov sirup
Priprema
Prethodno zagrijati rernu na 180 stepeni.
Izblendati zob dok ne postane prah. Po želji, dodati voće ili orašaste plodove i blendati dok se potpuno ne sjedini sa zobenim pahuljicama. Pomiješati zob, jogurt i prašak za pecivo.
Po površini posuti brašno i rukama razvaljati smjesu. Smjesa će biti ljepljive strukture, ali brašno će ublažiti ljepljivost i pomoći da se tijesto oblikuje u roladu.
Posuti zaslađivačem i cimetom, smotati i narezati na četiri do pet jednakih komada.
Peći u zagrijanoj rerni pet minuta. Preliti javorovim sirupom ili ostatkom jogurta.
Prijatno!
Izvor: getsurrey.co.uk