Ova sitna crna sjemenka postaje toliko popularna, pa se očekuje da će njena prodaja porasti na više od 88 miliona dolara do 2024. godine. To je porast od 5,8 posto u odnosu na 2018. godinu. Jenna Gorham, dijetetičarka i nutricionistkinja, kaže: „Dvije kašike chia sjemenki imaju oko 140 kalorija, gotovo 6 grama proteina, oko 8 grama masti (uključujući omega-3) i 11 grama vlakana. Uz to su pune vitamina, minerala i antioksidanasa. Koriste se u smutijima, kašama, voćnim salatama, jogurtu, mlijeku, desertima, toliko mnogo je načina da ih uvrstimo u svoju prehranu“.

Pored nutritivnog sadržaja, chia sjemenke nude i brojne zdravstvene prednosti. Za početak, chia vlakna i zdrav sadržaj masti, mogu usporiti skokove šećera u krvi i pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola. Chia sjemenke smanjuju upale i iritacije, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Chia sjemenke pomažu u gubitku kilograma, jer one nabubre i ne mora ih se pojesti mnogo, a stvaraju osjećaj sitosti, te su idealne za probavu i rješavanje toksina iz organizma.

Posebno su korisne za vegane. “Chia je sjajan sastojak za one koji jedu biljnu hranu, ne samo zbog sadržaja proteina, već i zbog toga što nudi 15% dnevne preporučene vrijednosti željeza i kalcijuma”.
Chia puding od sjemenki popularan je i zbog svoje konzistentnosti, sa bezbrojnim receptima za chia puding. Kada se pomiješaju s tečnošću, chia sjemenke je upiju i postaju punašne i mekane – savršeno za pravljenje pudinga i drugih zdravih poslastica.

U nastavku pročitaj odličan recept za chia pudding:
Sastojci:
- 2 šolje mlijeka ili biljnog mlijeka poput bademovog, sojinog, rižinog, lješnjakovog, kokosovog ili zobenog
- Pola kašičice ekstrakta vanilije
- 1 šolja svježih ili smrznutih borovnica
- 2 kašičice meda ili javorovog sirupa ili agavinog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača
- 6 kašika chia sjemenki
- 2 kašike kokosovog brašna

Priprema:
U blenderu izmiksaj vaniliju, borovnice i zaslađivač. Stavi chia sjemenki u teglice. Smjesu od borovnice i mlijeka, ravnomjerno rasporedi po vrhu svake teglice i dobro promiješaj ili promućkaj. Zatvori teglice i ostavi ih na hladnom preko noći, dok se masa ne zgusne. Pospi kokosom i ako želiš ukrasi voćem po želji.
Izvor: besthealthmag.ca