Ultra Popularno

Camila Cabello otvoreno progovorila o svom mentalnom zdravlju

Camila Cabello je progovorila o svom mentalnom zdravlju u eseju koji je napisala za WSJ Magazine povodom Mjeseca mentalnog zdravlja. U eseju je objavila detalje o borbi sa opsesivno kompulsivnim poremećajem i anksioznosti. 
Instagram / @camila_cabello

23-godišnja pjevačica naglasila je da su obožavaoci vidjeli fotografije na društvenim mrežama koje se mnogo razlikuju od njene stvarnosti. Jer dok je pokazivala blistavu odjeću i seanse kako stvara muziku, Cabello je priznala da se suočavala s “stalnom, nepokolebljivom, nemilosrdnom anksioznošću koja svakodnevni život čini bolnim.”

“Ako pogledate moje fotografije koje sam na Instagramu objavila u toku prošle godine, vidjećete me kako pišem u studiju, fotografije prije izlaska na scenu, sa mojim psom, kako se odmaram na kauču, i fotografije na kojima sam presretna i uzbuđena da vam predstavim muziku. Ali ono što ne vidite su fotografije na kojima plačem u autu, dok pričam sa mamom o tome koliko sam anksiozna i koliko osjećam simptome poremećaja. Ili kako mama i ja u hotelu čitamo knjige o opsesivno kompulsivnom poremećaju, jer očajnički želim da pronađem rješenje. Fotografije mog iskustva sa stalnom, bezobzirnom i nepokolebljivom anksioznošću koja mi svakodevni život čini bolno teškim.”

“Nisam željela da vam kažem šta se dešava iz istog razloga zbog kojeg mnogi od nas ne žele da pričaju o tome kako je kada si u konstantnom ratu s svojim mislima i tijelom. Bila sam posramljena,” dodala je.

Instagram / @camila_cabello

“Nekoliko mjeseci sam se zaista osjećala očajno. Anksioznost se manifestovala u obliku opsesivno kompulsivnog poremećaja koji ne izgleda kao stereotip koji svi poznajemo – imaš OCD i to znači da ti radni sto mora biti savršeno uredan, itd. OCD može da ima različite oblike, i u mom slučaju je značilo opsesivne misli i kompulsivno ponašanje”.

“Da pojednostavim, osjećala sam se kao da moj um igra zlobne igre sa mnom. Takođe je uticalo i fizički na mene. Nisam mogla da spavam dugo vremena, imala sam konstantu knedlu u grlu, hronične glavobolje i moje je tijelo svakodnevno prolazilo kroz razne faze,” rekla je. “Nastavila sam dalje, pojavljivala se svuda i nikada nisam ljudima oko mene dala do znanja kroz šta prolazim. Ali ste vjerovatno osjetili moju distancu na nekom nivou. Svi koji me okružuju jesu,” zaključila je pjevačica.

Cabello je dodala: „Mali glas u mojoj glavi govorio mi je da ako budem iskrena o svojoj borbi za mentalno zdravlje i svojim unutrašnjim bitkama (tj. da sam čovjek), ljudi će pomisliti da sa mnom nešto nije u redu ili da nisam jaka ili da ne mogu podnijeti stvari.”

Instagram/@camila_cabello

Zahvaljujući metodama poput kognitivne bihevioralne terapije, meditacije i rada na disanju, Cabello je rekla da “više nije u tom unutrašnjem ratu.”

“Osjećam se najzdravije i najpovezanije sa sobom nego što sam ikad bila, a danas rijetko patim od OCD simptoma”, rekla je, objašnjavajući da anksioznost gleda drugačije kad se manifestuje.

“Dugo vremena sam osjećala kao da anksioznost ubija moj humor, radost, kreativnost i povjerenje. Ali sada anksioznost i ja smo dobri prijatelji. Slušam je, jer znam da me samo pokušava zaštititi, ali ne pridajem joj previše pažnje. I sigurno joj ne dozvoljavam da donosi bilo kakve odluke”, rekla je.

Slični članci

Konačno! Spotify stigao u BiH i zemlje regiona!

Ultra magazin

Muzičarka Ellie Goulding progovorila o okrutnosti muzičke industrije prema ženama

Ultra magazin

Preminula glumica Kelly Preston nakon dvogodišnje bitke sa rakom dojke

Ultra magazin