Ultra Ukusno

Čaj od peršuna reguliše krvni pritisak i štiti od raka

IuteCredit
IuteCredit

Kad pomisliš na peršun, vjerovatno zamišljaš da ga usitnjavaš i posipaš po tanjiru tjestenine ili ga dodaješ pilećoj supi za dodatni okus i boju. Međutim, ova biljka je mnogo zdravija, nego što se čini na prvi pogled. Zapravo, da li znaš da je ispijanje čaja od peršuna jednostavan način za unos korisnih hranjivih tvari?

čaj od peršuna
Foto: freepik.com
Dobrobiti čaja od peršuna

Čaj od peršuna je prepun vitamina C i brojnih antioksidanata za jačanje imunološkog sistema. Istraživači su u laboratorijskim testovima, otkrili da ti moćni spojevi mogu imati sposobnost zaustavljanja rasta i širenja stanica raka, pa čak mogu spriječiti i oštećenje DNK. Štaviše, studije su pokazale da bi mogao imati antidijabetička svojstva, koja regulišu razinu šećera u krvi i tjelesnu težinu. Za ljude u opasnosti od bubrežnih kamenaca, ovaj čaj može povećati volumen urina i kiselost, zaustavljajući nakupljanje kalcijuma, sprečavajući stvaranje bolne kalcifikacije. Čaj je uopšteno siguran, iako se trudnice upozoravaju da ne konzumiraju veće količine peršuna. Ljekari takođe preporučuju da ljudi koji razrjeđuju krv ne dodaju ovu biljku u svoju ishranu, jer visoki sadržaj vitamina K u biljci pomaže pri zgrušavanju krvi.

čaj od peršuna
Foto: freepik.com
Kako se pravi?

U šolju vruće vode stavi osušeni ili svježi peršun i natopi ga pet do sedam minuta. Možeš dodati limun ili med ako želiš pojačati okus.

IuteCredit
IuteCredit

Izvor: firstforwomen.com

 

Slični članci

Ukusni jesenji desert od jabuka

Ultra magazin

5 najboljih namirnica za ubrzavanje metabolizma i zdravu probavu

Ultra magazin

Kremasti rižoto sa tikvicama i sirom

Ultra magazin