Ultra Ukusno

Brzo i lako: Gusta čorba od crvene leće

Ova gusta čorba od leće je jednostavno savršen obrok za ove hladne dane. Puna je povrća, a njen ukus nas vodi put Bliskog Istoka.
Foto: crowdedkitchen.com

SASTOJCI

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 220 gr mrkve izrezati na kokice
  • 1  velika glavica crvenog luka izrezana na kockice
  • celer sitno isjeckan
  • 1 mala šalotka sitno isjeckana
  • 2 kašičice soli
  • 1 manji češanj bijelog luka
  • 1 velika crvena paprika isjckana na kockice
  • 2 litre temeljca od povrća
  • 300 gr crvene leće
  • 2 konzerve iseckanog paradajza
  • 2 kašičice kima
  • 1 1/2 kašičica korijandera
  • biber
  • malo ljute mljevene paprike (po želji)
  • 2 kašike soka od limuna
Foto: crowdedkitchen.com

PRIPREMA

  • U velikoj šerpi ugrijati maslinovo ulje
  • Dodati mrkvu, luk, celer i šalotke. Dinstati na ulju 5-7 minuta i miješati da ne izgori
  • Dodati so, bijeli luk i crvenu papriku, i dinstati sve zajedno dok ne omekša.
  • Dodati ostale sastojke osim limunovog soka i kuhati dok ne proključa. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka 35-40 minuta, dok leća potpuno ne omekša.
  • Skloniti sa šporeta i izmiksati u kremu koristeći štapni blender
  • Umiješati limunov sok
  • Poslužiti sa biljnim ili običnim jogurtom jogurtom, preprženom lećom i malo korijandera

Jelo je pogodno i za vegane i vegetarijance.

Prijatno!

Izvor: crowdedkitchen.com

Slični članci

Kako da napraviš savršenu tortu u obliku broja?

Ultra magazin

Hrskavo i svježe: Salata od karfiola

Ultra magazin

Kako da napraviš keto „oblak pecivo“ bez ugljikohidrata za samo 5 minuta

Ultra magazin