Ultra Ukusno

Brokula – prava vitaminska bomba!

Jedna od asocijacija na zdravu prehranu mnogima je brokula, i to ne bez razloga. Ipak, najčešće nismo svjesni dokle seže popis njenih djelotvornosti – kao i raznovrsnih načina na koje je možemo pripremiti.

Foto Freepik

Brokula se može miksati u pire, peći u različitim pitama i dodavati u supe! Ipak ova zelena kraljica zime najzdravija je kad se pripremi na pari i prelije samo maslinovim uljem. Prelivena uljem i posuta bijelim lukom, brokula je idealan prilog uz ribu, ali i drugo meso, po želji.

Šolja nasjeckane brokule ima tek 25 kalorija, manje od 5 grama ugljikohidrata, zanemarivo malo proteina i uopšte nema masti, ali je zato prepuna vitamina i minerala, koji su potrebni organizmu. Brokula sadrži manje razvikani vitamin K, koji je ključan je za zgrušavanje krvi, zdrave zube i čvrstoću kostiju. Taj često zaboravljeni čuvar srca pomaže i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Foto Freepik

Brokula obiluje i popularnim vitaminom C, pa se u vrijeme dok haraju gripe i prehlade preporučuje ubaciti pokoji “cvjetić” brokule – i to ne samo za ukras. Može poslužiti i za regulaciju šećera u krvi i pomaže u sprečavanju rizika od dijabetesa, visokog holesterola.

Brokula sadrži aktivne sastojke, koji štite od tumora i sprečavaju rizik od raka crijeva, želuca, dojke i prostate. Na organizam djeluje poput prirodnih čistaća toksina iz organizma. Osim što pomaže u izbacivanju otrova, ona neutrališe štetno djelovanje.

Neka ovo povrće bude češće dio tvoje ishrane, te ćeš samim tim i pozitivno djelovati na svoj organizam.

 

Izvor: www.organicfood.com 

Slični članci

Ljetna salata od piletine, tikvica i nektarina!

Ultra magazin

Domaći sladoled sa karamelom i kikirikijem!

Ultra magazin

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući “Hugo”

Ultra magazin