Ultra Ukusno

Breskve kao nezaobilazni dio ljeta!

Ljeto je period godine kada mnogo više konzumiramo voće i povrće, te je doba kada kraljica ljeta – breskva, ima apsolutnu dominaciju. Donosimo ti nekoliko razloga zašto breskve trebaju češće biti dio tvoje ishrane tokom vrelih ljetnih dana.

Foto Fresh Food

Imaš probleme s visokim pritiskom? Jedi breskve! Ova voćka bogata je mineralom kalijumom, koji snižava pritisak. Tu su i značajne količine vitamina E, koji sprečava suženje arterija i razvoja ateroskleroze.

Breskva je bogata i prehrambenim vlaknima, koje snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, pa se smatra i  da posebno vodi računa o zdravlju srca. Prehrambena vlakna igraju i važnu ulogu u sprečavanju zatvora. One imaju diuretski učinak, olakšavaju i poboljšavaju probavu, te pročišćuju cijeli organizam. U breskvi se nalaze i značajne količine vitamina C, koji jača imunitet, pomaže u borbi protiv alergija, te bolesti disajnih organa.

Slatke kraljice ljeta su bogate i vitaminom A, koji se smatra ključnim za zdravlje očiju i dobar vid, ali i njegovanu kožu.

Ako je moguće, kupi domaće uzgojene i zrele plodove. Kvalitet breskve najbolje je procijeniti dodirom – zrela breskva nije pretvrda, ni gnjecava.

Uživaj u njihovom jedinstvenom ukusu!

Slični članci

Osvježavajući smuti od lubenice

Ultra magazin

Ukusne rolnice sa cimetom za slastan početak dana

Ultra magazin

Brownie od tikvica koji će te oduševiti

Ultra magazin