Ultra Inspirativno

Branislava Antović: “Lisabon je dragulj! Lisabon je čudo!”

“Lisabon je dragulj! Lisabon je čudo!”, riječi su kojima je Branislava Antović, blogerka i novinarka, opisala svoje proljećno putovanje u glavni grad Portugala. “Ne pamtim kada me je jedan grad “zapljusnuo” sa toliko šarma. Onog sirovog, neušminkanog, iskonskog”.
Bica, jedna od najčuvenijih uspinjača u Lisabonu. Foto: @brana_antovic

Branislava je na svom blogu Brana’s Divine World istakla da se putovanje u Lisabon plasiralo na njenu listu ”najljepši momenti 2019. godine”. “Ne znam šta se tačno desilo između Lisabona i mene. Znam samo da je bilo intenzivno, momentalno i da to što mi je daleko od očiju, ne znači da je daleko i od srca. Čini mi se da se tamo udobno šćućurio i da nema namjeru da napušta svoj kutak, očigledno oduvijek čuvan za njega. Oni koji su bili uz moje Instagram priče razumjeće o kakvoj je ljubavi riječ”.

Palace of Pena

Smješten u brdima Sintra, park i palata Palace of Pena, plod su kreativnog genija kralja Ferdinanda II i najveći izraz romantizma iz 19. vijeka u Portugalu, označavajući jasne uticaje arhitekture manuelina i maurskog stila. Palata je izgrađena na takav način da je vidljiva iz bilo koje tačke parka, koji se sastoji od šume i bujnih vrtova, sa preko pet stotina različitih vrsta drveća koje potiče sa četiri strane svijeta.

“Saramago ju je smatrao kičem. I zaista, ako biste odlučili da joj nađete mane našli biste ih onoliko. Nema tu sklada, suptilnosti, elegancije… Ali zato ima života. I svih njegovih boja i stilova… I zato ovdje epitet “živopisan” dobija neko novo značenje”, napisala je Branislava.

Livraria Ler Devagar

Na njenoj listi našla se i jedna od 10 najljepših knjižara na svijetu. “Tako makar kažu liste prestižnih magazina posvećenih turizmu i književnosti. Ja bih dodala da je zasigurno jedna od najfotografisanijih. I to sa punim pravom. Smještena u staroj štampariji u dijelu grada koji se zove @lxfactory, predstavlja jedinstveno mjesto u kojem se miris fabričkih ulja i starih mašina miješa sa mirisom kafe i polovnih knjiga. Ako vas put odvede do Lisabona, a dajte sve od sebe da se to makar jednom dogodi, ovo je mjesto koje morate upisati, a onda i čekirati na svojoj listi”.

Livraria ler devagar, Foto: @brana_antovic
Rua Cor-de-Rosa

“Nakon kraće pauze, vraćamo se na lisabonske ulice sa malo dužim “zadržavanjem” u onoj koja je danas poznata kao “Pink street”. Osim po specifičnoj boji pločnika, Rua Cor-de-Rosa (kako je nazivaju lokalci), poznata je po bogatom noćnom životu i još bogatijoj istoriji koju bi pre mogli da opišemo crvenom no pink bojom. “Red light” crvenom, preciznije. Ipak, od 2011. godine, kada je ova ulica doživela veliko preuređenje (tada je i dobila svoju prepoznatljivu pink nijansu), neslavna istorija postaje tek zanimljiva priča za turiste, a ulica dobija potpuno novi šmek, atmosferu i izgled”.

Cabo da Roca

Cabo da Roca je rt koji označava najzapadniju tačku kontinentalne Evrope. Za vjetrovite litice Cabo de Roca vjerovalo se da su ivica svijeta sve do kasnog 14. vijeka, a spektakularan, opustošen pejzaž doprinosi privlačnosti lokacije. Blistavi valovi Atlantskog okeana udaraju u masivne litice, dok izazovne pješačke staze prate obalu.

Tri stavke koje je Branislava “čekirala” na svojoj listi:

•posjetiti najzapadniju tačku kontinentalne Evrope ✔️
•vidjeti Atlantik sa kopna ✔️
•uživati slušajući Atlantik ✔️

Cabo da Roca, Foto: @brana_antovic

Mi smo definitivno upisali Lisabon na svoju listu putovanja!

 

Slični članci

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Ultra magazin

5 destinacija koje možeš posjetiti već u junu

Ultra magazin

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin