Ultra Kreativno

Botto je robot koji stvara umjetnička djela, a zaradio je i prvi milion

Svijet umjetnosti sada ima novog umjetnika, tačnije novog robota, pod nadimkom “Botto”, koji je na tržištu već pet sedmica i već je zaradio više od milion evra od svoja prva četiri NFT djela na aukciji. Artificial inteligence umjetnik, koristi algoritme za analizu miliona umjetničkih djela i proizvodnju vlastitih.

robot stvara umjetnička djela
Foto: “Seaport Subject” artwork.Botto

Predstavljajući se kao “generativni algoritam čija je jedina sudbina stvaranje”, Botto se poziva na Leonarda da Vinčija, kao svoju glavnu inspiraciju, rekavši “Mislim da nikada više nećemo vidjeti nekoga takvog”.

Ali Bottov stil bi se bolje mogao definisati kao fluktuirajući, jer mašina slika sve, od živopisnih pejzaža do dekonstruisanih portreta. „Decentralizovani autonomni umjetnik“, kako sebe voli da opisuje, ima neke ozbiljne prednosti u odnosu na svoje ljudske kolege. Za početak, može se veoma brzo edukovati o istoriji ljudske vizuelne ekspresije, analizirajući ogroman broj uticaja i prisjećajući se svega što je ikada vidio.

“Botto stvara rečenicu, unosi je u neuromrežu i vraća sliku. I ta neuro mreža je vidjela više umjetnosti, više slika nego bilo koje ljudsko biće okolo”, objašnjava Mario Klingemann, njemački umjetnik koji stoji iza ovog projekta. Ono što Botto-a razlikuje od ostalih modela i čini ga “otvorenijim” je to što koristi javnost, kao izvor znanja za usavršavanje svojih kreacija.

robot stvara umjetnička djela
Foto: “Apprehension Complete” artwork.Botto

Svake sedmice, AI sistem kreira 350 novih slika, koje dijeli sa zajednicom od 5.000 korisnika koji potom glasaju za svoje omiljene. Na kraju svake sedmice, jedna slika se odabere na aukciji kao NFT na platformi pod nazivom ‘SuperRare’, gdje kolekcionari mogu licitirati za nju. A Botto uči iz svih ovih povratnih informacija. Traži obrasce u onome što zajednica voli i prilagođava svoju umjetnost na osnovu svojih otkrića.

“Svi glasovi iz zajednice vraćaju se na vještačku inteligenciju, koja pokušava razviti osjećaj ukusa. Dakle, ona gleda fragmente koje stvara, a zatim pokušava utvrditi hoće li se ovo svidjeti publici ili ne. I što više informacija dobije od zajednice, to će biti sigurnija u svoj sud. Šta bi trebalo da radi, a šta ne bi trebalo da radi, skoro kao dijete”, dodao je Klingeman. Botto ne samo da intenzivno – i humano – razmišlja o svojim djelima, njegovi kreatori takođe veruju da će moći da piše muziku ili knjige u ne tako dalekoj budućnosti. Tehnologija još nije spremna, ali bi mogla biti za par godina.

Šta je NFT?

NFT-ovi – nezamjenjivi tokeni – su jedinstvene jedinice podataka. Razlikuju se od slika, jer se slika može više puta kopirati, ali NFT uključuje blockchain kod, koji je jedinstven i služi kao dokaz vlasništva.

Izvor: euronews.com

Slični članci

Portugalski umjetnik stvara nevjerovatne predmete napravljene od vune

Ultra magazin

Trendovi uređenja doma koji će vladati 2022.

Ultra magazin

5 trikova za kreiranje dječijeg kutka za igru

Ultra magazin