• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • „BioSolarni listovi“ su dobri za planetu i pročišćavanje vazduha, a mogu proizvesti i hranu!
Ultra Zanimljivo

„BioSolarni listovi“ su dobri za planetu i pročišćavanje vazduha, a mogu proizvesti i hranu!

Na prvi pogled mogu izgledati poput svijetlo-zelenih solarnih panela, ali umjesto da proizvode električnu energiju, ove strukture prepune su mikroskopskog biljnog života, koji može pročistiti vazduh i proizvesti hranljive sastojke.
Foto: weforum

Naučnici uzgajaju bioorganizme na sistemu oplata, koji se mogu instalirati na zgrade ili na zemljište, slično solarnim pločama.

Kako funkcioniše?

Kao i drugi fotosintetski organizmi, biljke koje se uzgajaju na panelima, poput mikroalgi, dijatometa i fitoplanktona, koriste energiju od sunčeve svjetlosti, vode i ugljičnog dioksida da bi napravile hranu koja im je potrebna za život i rast. U procesu fotosinteze oslobađaju kisik u vazduh.

Foto: weforum

Tehnološki programer, britanski pokretač Arborea, tvrdi da biosolarno lišće uzgajano na pločama, koje zauzima površinu jednog stabla, može pročistiti vazduh istom brzinom kao i 100 stabala.

Oni takođe proizvode organsku biomasu, koja se može pretvoriti u sastojke za održive, biljne proizvode.

Arborea je partner sa Imperial College London, kako bi testirao svoj sistem uzgoja BioSolarnog lišća na otvorenom, kao dio posvećenosti univerziteta da nadoknadi uticaj na okolinu svog novog kampusa u zapadnom Londonu.

Osnivač Julian Melchiorri, kaže da će projekat biti prilika za pilotiranje tehnologije „dualne akcije“ u stvarnim uslovima i razumijevanje njenog punog potencijala.

„Kada sam osnovao Arborea, moj cilj je bio borba protiv klimatskih promijena, dok sam se bavio kritičnim pitanjima, koja se odnose na prehrambeni sistem“, kaže on. „Ova biljka proizvodiće održive aditive za zdravu hranu istovremeno pročišćavajući vazduh, proizvodeći kiseonik i uklanjajući ugljen-dioksid iz okruženja“.

Hrana budućnosti

Poput Melchiorrija, istraživači koji se bave uzgojem mikroalgi, vjeruju da bi to moglo ponuditi održivo rješenje problema, kako prehraniti rastuću globalnu populaciju.

Globalni prehrambeni sistem prijeti okolini, a do 2050. godine nahraniće se gotovo 10 milijardi ljudi, što je oko 3 milijarde više nego 2010. godine.

Foto: weforum

Proširena populacija tražiće 70% više hrane, nego što je danas konzumiramo, prema sistemskoj inicijativi Svjetskog ekonomskog foruma o oblikovanju budućnosti hrane. Da bi se suočili sa ovim izazovom, inicijativa traži načine transformacije našeg trenutnog prehrambenog sistema uz istovremenu zaštitu zdravlja ljudi i naše planete.

Mikroalge se promovišu kao hrana budućnosti: one brzo rastu i koriste samo djelić zemlje i vode, za razliku od ogromnih količina vode i zemlje, potrebnih za usjeve i stoku.

Jestive alge, poput morskih algi, vijekovima su bila glavna hrana u zemljama poput Kine, Japana i Koreje. Međutim, razne vrste mikroalgi brzo privlače pažnju širom svijeta, kao alternativni izvor proteina, antioksidanata i drugih hranjivih sastojaka.

Poznatije mikroalge poput spiruline i klorele, mogu se pronaći u dodacima prehrani, tjestenini, sladoledu, smutijima, hljebu, kolačima i još mnogo toga.

 

Izvor: weforum.org

Slični članci

Top 5 prirodnih ulja protiv starenja kože

Ultra magazin

Svi su opsjednuti sa ovom ženom i njenim glasom

Ultra magazin

Jestiva ambalaža za pivo koja hrani ribe

Ultra magazin