• Home
  • Ultra Kreativno
  • Bajke koje ruše stereotipe – naše umjetnice učestvovale u velikom svjetskom projektu
Ultra Kreativno

Bajke koje ruše stereotipe – naše umjetnice učestvovale u velikom svjetskom projektu

Projekat „Awake not sleeping“ organizacije UN Women ECA ima za cilj promijeniti način, na koji društva gledaju na uloge žena i djevojčica, rušiti stereotipe i predrasude, te novim generacijama predstaviti nove, „realne“ bajke. UN Women je objavila međunarodnu knjigu bajki, autora/autorki iz Evrope i Centralne Azije, a banjalučanke Nataša Konjević i Milica Čvokić, dobile su priliku da osmisle ilustracije, odnosno animaciju koje su tu da prate i nadopunjuju priče.

Ilustratorka Nataša Konjević i animatorka Milica Čvokić se poznaju dugo, zbog čega je najnovija saradnja tekla uhodano, a sam rezultat su magične ilustracije i animacija, koje su dale vedriji i ohrabrujući ton pričama koje se bave ozbiljnim temama.

“Čvrsto vjerujem da treba da težimo ohrabrivanju djevojčica i dječaka, da rade ono što istinski žele i da ne budu sputani rodnim ulogama, koje su im nametnute. Jedino na taj način možemo da im pomognemo da ostvare svoj puni potencijal. Jedan od najsnažnijih alata jeste knjiga, edukacija, kao i obrazovanje i voljela bih da smo svi toga svjesni. Ova kolekcija jeste jedan od tih alata, jer sadrži priče koje govore o ženskoj hrabrosti, samostalnosti, istrajnosti i najvažnije, o mogućnosti izbora”, počinje priču Nataša Konjević.

Ilustravcija: Nataša Konjević

Ona i Milica su se početkom ove godine prijavile na konkurs, koji je bio otvoren za sve ilustratore/ilustratorke iz cijele Evrope i Centralne Azije, bez prevelikih očekivanja, više da umire svoju savjest, koja bi se bunila da nisu pokušale.

Budući da je konkurs bio otvoren za tako veliko područje, nisam zaista imala prevelika očekivanja u to da ću biti izabrana, ali naravno da je postojao bar mali dio mene, koji se nadao da ću proći selekciju. Prošlo je više od mjesec dana nakon mog konkurisanja, i već sam zaboravila na cijelu priču, kada je stigao mejl od UN Women sa ponudom za saradnju. Prva misao je bila da je neka prevara u pitanju. Kako ipak nije bila prevara, bila sam van sebe od sreće, ali i od treme jer je zaista veliki projekat u pitanju i velika odgovornost”, rekla je ilustratorka Nataša Konjević.

Ilustravcija: Nataša Konjević

Rezultat radionice “Awakening Not Sleeping” je 28 novih bajki autora/autorki iz Evrope i Centralne Azije, čiji je fokus rodna ravnopravnost, a upravo Nataša i Milica su izabrane da daju svoj vizuelni potpis novim pričama.

“Kod osmišljavanja ilustracije, pokušala sam da prepoznam raspoloženje priče koju sam ilustrovala, kao i karakter likova u priči. Takođe, obraćala sam pažnju i na to odakle je autorka priče i kakve specifičnosti ima kultura te zemlje, kakva je fizionomija naroda koji tu živi. Tako sam na primjer za ilustraciju priče iz Tadžikistana, odlučila da koristim i narodnu nošnju te zemlje. Bilo je bitno i da se razvije određena dinamika unutar svake priče, ali i unutar cijele kolekcije, pa je bilo neophodno igrati se sa različitim kompozicijama i perspektivama”, objasnila je Nataša.

Ilustravcija: Nataša Konjević

Sa druge strane, Milica je uspjela da postigne da se animacija obraća kroz bajkovitu atmosferu direktno posmatraču, kroz pokrenute animirane kadrove svjetova iz ilustrovanih priča, suočavajući nas sa pitanjima koja su ključna za inicijativu, ili bolje rečeno sa pitanjima koja su ključna da sebi postavimo.

Pored promovisanja rodne ravnopravnosti, jedan od ciljeva ove kolekcije priča, jeste i slavljenje individualnosti, autentičnosti i različitih kultura, tako da je i Natašin cilj bio da pokuša da predstavi što šarenije junakinje, jer su upravo one u fokusu.

Ilustravcija: Nataša Konjević

“Zbog toga neke od njih imaju biljege na licu i kratku kosu, druge su albino, treće imaju spojene obrve i klempave uši… Upotrebljavala sam sve te sitnice, koje nas čine jedinstvenim da bih kreirala autentične likove u skladu sa njihovim karakterom opisanim u priči”, priča Nataša.

Kao omiljenu ilustraciju, koju je napravila za projekat “Awake not sleeping” navodi priču “Marta”, iako nije potpuno sigurna koji je razlog.

Ilustravcija: Nataša Konjević

“Dosta je mračna sa tim prorokom bez očiju u prvom planu i samim tim malo odskače od ostatka knjige. Ovoj ilustraciji sam pristupila više kao slikarka nego kao ilustratorka, način na koji sam bojila kožu i drveće je kompleksniji, nego na drugim ilustracijama pa je možda i to razlog.”

Možda je baš ta priča bila inicijator da se u narednom periodu više posveti slikarstvu, što joj je trenutno plan, a do nekih novih projekata sličnih razmjera, inspirativne bajke koje su Nataša i Milica uljepšale svojom maštom i kreativnošću, možeš pronaći na ovom linku.

Slični članci

Portugalski umjetnik stvara nevjerovatne predmete napravljene od vune

Ultra magazin

Trendovi uređenja doma koji će vladati 2022.

Ultra magazin

5 trikova za kreiranje dječijeg kutka za igru

Ultra magazin