Ultra Kreativno

Avenija Champs-Élysées u Parizu postaje “izvanredan vrt”

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, najavila je planove da pretvori kultnu aveniju Champs-Élysées u javni prostor pogodan za pješake. U intervjuu za Le Journal du Dimanche, Hidalgo je rekla da će planovi transformisati cijelu prometnicu u “izvanredan vrt” do 2030. godine.

PCA-Stream

Koristeći prijedlog francuskog studija PCA-Stream, to će se postići zatvaranjem polovine autoputa s osam traka avenije za saobraćaj i uvođenjem džepova zelenila. Cilj je poboljšati kvalitet zraka preko ceste duge 1,9 kilometara i učiniti ga održivijim i poželjnijim javnim prostorom.

Planovi odgovaraju na turizam i zagađenje

Povezujući Arc de Triomphe i Place de la Concorde, Jelisejske poljane su najpoznatija avenija u Parizu. Planirao ju je André Le Nôtre 1667. godine kao produžetak vrtova u palati Tuileries, ali sada je jedna od najpoznatijih svjetskih trgovačkih ulica.

Međutim, posljednjih godina okrug je preplavljen turizmom i automobilima. Prema studiju PCA-Stream, prosječno 3.000 vozila prođe kroz aveniju svakog sata, što rezultira nivoom azot-dioksida koji je dvostruko veći od ograničenja koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija. To je lokalno stanovništvo odvratilo od posjete tom području i podstaklo kampanje koje zahtijevaju redizajn.

PCA-Stream

Avenija “zaslužuje da ponovo sija”

Kampanjom od 2018. godine rukovodi Odbor Champs-Élysées, lokalna grupa koja brine za razvoj područja i na prijedlogu je radila s studiom PCA-Stream. Grupa je pozdravila najavu, rekavši da je “mitska avenija izgubila sjaj u proteklih trideset godina” i da će njena obnova biti “jedan od vodećih urbanih projekata ove decenije”. Na Twitteru je PCA-Stream proslavio vijest, dodajući da “okrug Champs-Élysées zaslužuje da ponovno zablista kao demonstrator novog pristupa gradu fokusiranom na prirodu i dobrobit, te održivijem, inkluzivnijem i poželjnijem gradu”.

“Prirodne dnevne sobe” su u planu

Uz ograničenje prometa preko avenije, u prijedlogu PCA-Streams biće i uvođenje cestovnih površina s malo buke, kioska s hranom, drvoreda i “prirodnih dnevnih soba”, kao prostora za opuštanje i sastanke.

PCA-Stream

Trg Place de la Concorde takođe će biti redizajniran, a njegove veze s vrtom Tuileries i postojećim vrtovima Champs ‐ Élysées Gardens biće obnovljene. Iako pomaže smanjenju zagađenja vazduha i oživljavanju avenije, studio se nada da će remont potaknuti i lokalno stanovništvo da provodi više vremena u okrugu.

Predviđa se da će glavnina remonta na Champs-Elysées biti završena 2030. godine, ali redizajn Place de la Concorde biće završen ranije, na vrijeme za ljetne olimpijske igre 2024. godine. Master plan za Olimpijske igre 2024. nadgledaju arhitekte Populous i inženjeri Egis, a sadržavaće 38 olimpijskih i paraolimpijskih mjesta raštrkanih po gradu. Gustafson Porter + Bowman trenutno redizajnira prilaze Eiffelovom tornju tokom događaja, dok je stadion Clamart u fazi renoviranja.

Planovi slijede druge šeme urbanog zelenila u Evropi

Uz planove za Jelisejske poljane i Eiffelov toranj, Hidalgo je nedavno potvrdila i planove za četiri “urbane šume” na istorijskim lokacijama u gradu. To uključuje Place de l’Hotel de Ville i Gare de Lyon, te je pokušaj poboljšanja kvaliteta zraka i rješavanja klimatskih promjena.

Još jedan evropski grad koji ulice čini zelenim je Barselona, ​​koja je nedavno otkrila planove za pretvaranje trećine svojih puteva u četvrti Eixample u javne prostore bez automobila kako bi suzbila prekomjerno zagađenje grada.

Slični članci

Umjetnik stvara nevjerovatne portrete životinja od papira

Ultra magazin

Fotograf Tomas Damjanović: “Gledati na svijet očima ptice, ne može da bude dosadno”

Ultra magazin

Švedska parking mjesta mijenja prostorima za druženje

Ultra magazin