Ultra Popularno

Autobiografija Vedrane Rudan „Ples oko Sunca“

U knjižare stiže autobiografija najčitanije književnice u regionu, žene koja se usuđuje da kaže ono što se drugi ne usude i koja ruši sve tabue.
Laguna

Vedrana Rudan u autobiografiji „Ples oko sunca“, iskreno i bez uljepšavanja, piše: o svom nimalo bezbrižnom djetinjstvu, o djeci i unucima, o putu koji je prešla od prodavačice sladoleda na rivi do najčitanije književnice u regionu. O tome zašto je u socijalizmu bilo nemoguće dobiti otkaz i kako je ona postala prva novinarka kojoj je to uspjelo u novom hrvatskom demokratskom režimu.

Konačno, Vedrana Rudan nam pokazuje zašto je u životu najvažnije i najteže bez stida pogledati sebi u oči.

U ovoj knjizi se, kaže, ogolila do kraja. „Ovo je knjiga mog života. Napisala sam je za dva i po mjeseca. Na pisanje knjige nagovorio me sin. Ideja mi se nije nimalo sviđala. ’Nisam ja Mik Džeger’, rekla sam mu, a on mi je odgovorio: ’Ti jesi hrvatski Mick Jegger.’ Nema veze s mozgom, ali tako je lijepo zvučalo. A onda mi je i unuka diskretno rekla kako je veseli što će nakon smrti moći da me gleda na YouTube-u. Shvatila sam da meni najdraži ljudi ne znaju ko sam. Nisam ja ni Jegger, ni ona sa YouTube-a. Ja sam… Plesačica oko Sunca“, rekla je autorka povodom izlaska autobiografije.

Vedrana Rudan je rođena u Opatiji 1949. Njene knjige su prevedene na engleski, mađarski, slovenački, poljski, francuski, italijanski, ruski i makedonski jezik. Pozorišne predstave dramatizovane prema njenim knjigama igrane su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Monici, Budimpešti. Bila je novinarka, kolumnistkinja, radila je kao urednica na Hrvatskom radiju i voditeljka TV emisije. Svaki put je dobila otkaz. Trenutno Vedrana Rudan piše na svom blogu www.rudan.info. Ima 220.000 pratilaca. Živi u Rijeci sa mužem stalno, a sa unukom povremeno. Nema psa zato što mnogo putuje.

Autobiografiju Vedrane Rudan možete pronaći od 21. avgusta u svim u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

Izvor: laguna.rs

Slični članci

Billie Eilish oborila rekord s temom Jamesa Bonda

Ultra magazin

Harrison Ford odbacio meso i mliječne proizvode, jer su štetni za okolinu

Ultra magazin

“Prijatelji” se vraćaju u ekskluzivnom HBO Max specijalu!

Ultra magazin