Ultra Zanimljivo

Australijski grad ulaže 279.000 dolara u “instagramično” mjesto

Od raznobojnih pastelnih kuća u londonskom Notting Hillu do pogleda na njujorški Manhattan Bridge iz Dumba, postoje mjesta u gradovima širom svijeta koja su posljednjih godina postala turistička atrakcija uglavnom zbog jednog faktora: njihove Instagramičnosti.

Foto: Getty/Sara Winter

Nešto neobičniji primjer ovih mjesta u Australiji je mala plava kućica za čamce pronađena na rijeci u Perthu.

Možda ne zvuči posebno uzbudljivo, ali Crawley Edge Boat Shed na rijeci Swan, uz prometnu ulicu Mounts Bay, pruža zadivljujuću pozadinu za fotografije i postala je popularna destinacija za Instagramere.

Foto: Instagram/hit929

Zapravo, brodska kućica je najfotografisanija građevina u Perthu, izvještava CNN.

Problem je u tome što nije lako doći do nje: morate pješice preći opasnu ulicu Mounts Bay kako biste došli do kućice Crawley, a u blizini nema ni toaleta. Područje sada doživljava posljedice pretjeranog turizma, sve zbog jedne brodske šupe.

Foto: Instagram/apitchadaa

“U posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja broja posjetilaca na ovom području”, saopštilo je Gradsko vijeće Pertha. “Najbliži javni objekat nalazi se u vrtovima Narrows koji su udaljeni 2,4 kilometra.”

Mnogi posjetioci u ovom području pokušavaju iskoristiti toalete u obližnjem restoranu Zafferano’s, ali menadžer postaje sve frustraniji zbog situacije. “On je dokumentovao slučajeve verbalnog zlostavljanja i vandalizma od članova javnosti, kao i dodatne troškove povezane s upotrebom sanitarnog čvora.”

Foto: Instagram/tomproudfoot

Dakle, vijeće je odlučilo izgraditi nove toalete, posebno za ljude koji posjećuju brodsku kućicu, i smatra da je to “prioritet”. Toaleti će biti prvi “samostalni” toalet u Perthu koji se napaja solarnom energijom.

Projekat neće biti jeftin, koštaće 279.000 dolara za izgradnju, kao i dodatnih 14.000 dolara godišnje za održavanje.

Izvor: insider.com

Slični članci

“Moje brendove u korpu spremi i svoj stan Gorenje aparatima opremi!”

Ultra magazin

Upoznaj Eclipse, psa koji sam ide autobusom

Ultra magazin

Šta nam donosi Mladi mjesec u Lavu 19. avgusta?

Ultra magazin