• Home
  • Ultra Kreativno
  • Arhitekti predlažu najviši svjetski toranj u New Yorku koji neutrališe ugljik
Ultra Kreativno

Arhitekti predlažu najviši svjetski toranj u New Yorku koji neutrališe ugljik

Najnoviji konceptualni projekat arhitektonske firme Rescubika predviđa visoki “zeleni” stambeni toranj na njujorškom ostrvu Roosevelt.

Rescubika

Zgrada pomiče granicu trenutne prakse održivosti i predviđa moderan život u gusto naseljenoj urbanoj budućnosti. Dramatični prikazi tornja ističu valovitu formu koja je omogućena parametričnim dizajnom. Konture su dizajnirane apstrakcijom čovjekolike siluete biljke mandragora, po kojoj je projekat i dobio ime: Mandragore.

Rescubika

Narativi poput Mandragorinog oblika sve su češći u održivoj arhitekturi. To je primjer oponašanja prirodnih procesa ili oblika koji se nalaze u prirodi. Biomimikrija se često koristi za ciljeve održivosti, učeći važne lekcije iz efikasnosti biljaka i životinja. U ovom slučaju, biomimikrija se koristi da prikaže promjenjivi identitet čovjeka i prirodnog svijeta i bliski odnos između nas i drugih živih bića.

Rescubika

Toranj je dizajniran kao odgovor na projekat City of Tomorrow, koji predviđa ugljično neutralni New York do 2050. godine. Mandragorin koncept predviđa neutralisanje ugljika, što znači da će projekat “pojesti” više ugljika nego što se proizvodi.

Rescubika

Mandragore sugeriše da se to može postići povlačenjem najboljeg iz moderne održive arhitekture, tehnikama poput modernih pasivnih tehnika grijanja / hlađenja, odabir prirodnog materijala i puno biljaka. Trenutno projekat uključuje 1.600 stabala i gotovo 300.000 kvadratnih metara zidova živih biljaka na svih 160 nivoa.

Rescubika

Ovaj projekat razmišlja izvan okvira održive arhitekture. Osim postizanja tehničkih ili mjerljivih ciljeva povezanih s korištenjem ugljika i energije, projekat takođe provodi koncept nazvan „energetska trezvenost“, koji zahtijeva promjenu u izboru načina života što rezultira manjim otiskom ugljika. Zgrada nastoji ispuniti potrebne faktore kritične za odgovorniji toranj, istovremeno rješavajući socijalna pitanja koja određuju naš odgovor na klimatske promjene. Programski odgovori usklađeni s ovom misijom uključuju kućne kancelarije dizajnirane da podstaknu smanjenje putovanja i rad od kuće.

Rescubika

Djelimično promjena stava, dijelom izazov našim trenutnim standardima održivosti, Mandragore može biti znak onoga što slijedi za buduće zelene zgrade i gradove.

Slični članci

Napravi domaće kolačiće za svog kućnog ljubimca

Ultra magazin

Japanski umjetnik transformiše dječije bolničke odjele živopisnim ilustracijama

Ultra magazin

Pogledaj 5 najljepših hotela od leda

Ultra magazin