• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Andrea Solomun: “Potrebno je raditi ono što nam ne ide i što ne znamo da bi rasli, a ne ono što nam je lagano i uhodano”
Ultra Inspirativno

Andrea Solomun: “Potrebno je raditi ono što nam ne ide i što ne znamo da bi rasli, a ne ono što nam je lagano i uhodano”

„Ples je za mene kako piješ kafu. Kako potrčiš za tramvajem. Kako se zavrtiš u novoj haljini. Kako hodaš po cesti. Naše tijelo i um projektovani su tako da su predodređeni za pokret. Želja za istim usađena nam je od rođenja.“ Ovako svestrana Andrea Solomun definiše svoju prvu ljubav – univerzalni jezik koji razumije cijelo čovječanstvo.

Photo: Tomislav Marić

Plesačica i koreografkinja Andrea Solomun pokušava svoju životnu filozofiju koja povezuje ljubav i brigu prema sopstvenom tijelu, zdravlju i konstantan rast, prenijeti na sve koji su spremni da život udahnu punim plućima. Nakon projekta &Ballet, pokrenula je Youtube kanal sa mnoštvom različitih programa povezanih u jednu cjelinu. Više o novom kanalu, ljubavi prema plesu, otvaranju franšize na Baliu i još mnogo čemu, možeš pročitati u nastavku.

Nedavno ste pokrenuli Youtube kanal na kojem ćete objavljivati treninge koji će se moći raditi od kuće. Kako je zamišljen cijeli koncept i kome su sve namijenjeni treninzi?

Andrea Solomun: „Moj YouTube kanal zamišljen je prvo kao holistički – odnosno kao mjesto gdje korisnik sa mnom vježba, edukuje se kako bi mogao modifikovati i prilagoditi moje treninge vlastitim potrebama, uz sve to zabavlja se i dolazi do onog krajnjeg cilja – izgradnje funkcionalnog tijela i pozitivnog mindseta, zadovoljstva i najvažnije mentalnog i fizičkog zdravlja.

Sadržaj je raznolik i već prvom konzumacijom može se uočiti negova vizualna i sadržajna autentičnost, koja za cilj ima ostvarivanje vlastitog optimalnog tijela svakog pojedinca. Tijela koje je prije svega funkcionalno i zdravo, a onda iz osviještenosti pokreta, disanja i pristupanja prehrani, nužno samo od sebe dolazi i do ljepšeg izgleda.

Sam kanal podijeljen je planski na segmente: već poznati program &BALLET koji se radi na nekoliko lokacija u Hrvatskoj kao franšizni program rekreativnog baleta, &WORKOUT pitak svima sa vježbama za cijelo tijelo, &MOBILITY za sve one kojima nedostaje snaga i fleksibilnost, te time i sam opseg pokreta neophodan za svakodnevno kretanje, &TALK s gostima (podcast diskusije aktualnih tema) i &VLOG kao svojevrsni presjek svakodnevnice i teme kojima se inače bavim. Nije isključeno da će s vremenom biti još toga, jer publika vrlo aktivno sugeriše stvari, a ja ih zaista otvorenih ruku prihvatam, te ima sjajnih ideja koje bi mogle biti od koristi cijelom community-u i to ne samo unutar fitnessa nego mnogo šire.”

Hoće li akcenat biti na treninzima snage, plesnim pokretima, gimnastici ili nečem četvrtom?

Andrea Solomun: „Nema akcenta, jer sam baš to htjela izbjeći. Naime, većina YouTube kanala bavi se jednom temom i kada tražiš neki kanal za vježbanje, to su najčešće stereotipni kanali sa vježbama samo yoge, samo pilatesa, improvizovanih home workouta – odnosno dosta su jednolični sadržajem. Moja ideja je da osoba treba diverzitet, kako bi rasla i razvijala se. Potrebno je raditi ono što nam ne ide i što ne znamo da bi rasli, a ne ono što nam je lagano i uhodano. Moj kanal nudi puno različitih programa i sugeriše korisniku da mu sve to treba kako bi se razvio u biomehanički funkcionalnog zdravog čovjeka, koji posljedično kao rezultat rada kreira svoje optimalno i njemu svrsishodno, te lijepo tijelo.“

Instagram: Andrea Solomun

Prošle godine ste pokrenuli projekat &Ballet. Možete li nam reći više o njemu, u kojoj je sada fazi, kakve su reakcije ljudi na njega?

Andrea Solomun: „&Ballet je biomehanički prilagođen balet za rekreativce i programski prvi takav u svijetu. Usklađen je sa državnim programom i predstavlja znanje osnovne baletne klasične škole, a formiran je tako da je modifikovan kako bi pomogao svima onima koji imaju zdravstvenih poteškoća, kako bi omogućio zabavu, te vrhunsku edukaciju polaznika o anatomiji i mehanici tijela koje se kreće nezavisno o tome je li to za &Ballet ili za život. Kreiran je tako da osnažuje tijelo, razvija fleksibilnost i mobilnost tijela, rješava probleme bolnih leđa, koljena, mobilnosti kukova… Poboljšava opštu pokretiljivost i kardiovaskularnu spremnost tijela, upoznaje vježbače sa anatomijom i svjesnošću sebe u prostoru, nema limit u godinama, polu i predznanju, i kao najvažnije tu je da podigne kvalitetu života.

Sve u svemu broj polaznika progresivno raste, edukujem upravo već treću generaciju instruktora, i jako sam zadovoljna sa time kako se &Ballet širi. Sljedeća stepenica je otvaranje franšize na Baliu i ako sve krene po planu nadam se i na drugim kontinentima.“

Instagram: Andrea Solomun

Vaša životna filozofija povezuje ljubav i brigu prema sopstvenom tijelu, zdravlju i konstantan rast, kako fizički, tako i psihički. Na koji način to pokušavate prenijeti i na svoje klijente?

Andrea Solomun: „Vjerujem da prvo treba sa svakom osobom raditi na njenom mindsetu odnosno umu, jer ako klijent ne dozvoljava pristup tamo, ne bude nikakvih rezultata. Elementarno je povjerenje i to da klijenta VIDIM, a on mene ČUJE. Svi mi svašta gledamo, ali se sve manje vidimo i upravo zato pokušavam svakome pristupiti prvenstveno kao čovjeku. Svaki klijent je autentična individua koju pokreće i na koju utiče, i okolina i ja. Važno je u svom tom haosu pronaći mirnu luku gdje se klijent i ja razumijemo, uzajamno si vjerujemo i tražimo formulu koja će biti idealna baš za jedinku poput njega/nje. Nema „one size fits all“. I onda krećemo sa radom iz unutra na van. Vanjski izgled i ponašanje klijenta, a i mene, samo je rezultat funkcionalnosti svega onoga unutar nas. Za takav rad potrebno je vrijeme, zato svima uvijek kažem da rade na strpljivosti i da ne očekuju brze rezlutate. Ako te leđa bole 5 godina, ne razumijem kako možeš očekivati da prestanu boljeti nakon mjesec dana?! Kako? 5 godina tretiraš tijelo koje ti je najbliži prijatelj kao da je za baciti i onda se sad čudiš što te je otkantalo. Pa najbolji prijatelj da mu se ne javiš pet godina ne bi s tobom sjeo na kafu, niti se javio na telefon. A tijelo ti je puno bliži prijatelj, ili bi barem trebalo biti. Stoga… tretirati ga sa ljubavlju i brigom, jer na kraju balade – u njemu živiš, a ne u stanu.“

Photo: Tomislav Marić

Cijeli život ste u plesnim vodama, kroz različite oblike. Koliko je ples kao umjetnost odredio Vaš život i kako se trudite ljubav prema njemu prenijeti na druge?

Andrea Solomun: „Ples mi je zaista determinisao sve. Krenula sam sa pet godina sa klasičnim baletom što me dovelo gdje sam danas, i privatno i poslovno. Ako me ples nečemu naučio u prenošenju drugima, to je da ljudima prenesem ljubav prema kretanju. Kad kažem kretanje ja mislim na ples, ali ne na onaj na koji većina pomisli. Ples je za mene kako piješ kavu. Kako potrčiš za tramvajem. Kako se zavrtiš u novoj haljini. Kako hodaš po cesti. Naše tijelo i um projektovani su tako da su predodređeni za pokret. Želja za istim usađena nam je od rođenja. Bar za onim iskrenim. Ne znam kada i kako to zaboravimo, ali dogodi se. Ja sam tu da te podsjetim da je sve to igra. Moj omiljeni quote: „I move therefore I am.“

Photo: Senja Vild

Smatrate li da postoje „beznadežni“ slučajevi, kada je riječ o plesu?

Andrea Solomun: „Ne! Ako dišeš, već „plešeš“. Ne trebaš znati raditi naučene pokrete da znaš plesati. Ideja da moraš znati tačne pokrete i nihova imena da bi plesali je glupost. Ti, ako tebi odgovara, pleši u ritmu svoje muzike. Možda i tišine. Svoga ritma. Budi kreativna osoba. Uživaj u pokretu svog tijela. Gibaj se žmireći. Neka bude sočno, zabavno i neka bude istraživanje svega onoga što tvoje prekrasno tijelo jeste sposobno raditi. I to je to. To je tvoj ples.“

Koliko je trenutna pandemija usporila i izmijenila Vaše planove i kako se za sada nosite sa cijelom situacijom?

Andrea Solomun: „Ja sam odlično kao i naši studiji. Moram priznati da sam jako zahvalna da imamo marljive predane vježbače koji niti tokom ovih lockdownova nisu prestali trenirati. Baš suprotno, izvukli smo svi, i mi instruktori i klijenti, iz svega ovoga maksimum i narasli još više. U životu se kad dođe problem možeš žaliti ili naći način kako taj problem pretvoriti u vlastiti uspjeh. Ja uvijek tražim način da izvučem iz svega najbolje i da i ovu pandemijsku situaciju pretvorim u buket cvijeća. Nema kod mene da se nešto ne može, a to smo prenijeli i na sve naše polaznike. Ne mogu riječima opisati koliko sam na njih ponosna, jer su i u ova čudna vremena napredovali kao da su vremena potpuno ista kao prije.“

Slični članci

7 načina da postaneš bolji partner u vezi ili braku

Ultra magazin

Jednostavna 5-minutna rutina za uklanjanje anksioznosti prije spavanja

Ultra magazin

Pilates instruktorka Ivana Dević: “Želim da pružim ljudima mogućnost da postanu i ostanu najbolja verzija sebe”

Ultra magazin