Ultra Popularno

Američki film Nomadland trijumfovao je na filmskom festivalu u Veneciji

Američki film Nomadland osvojio je nagradu Zlatni lav na Filmskom festivalu u Veneciji, prvom takvom događaju održanom sa živom publikom od izbijanja pandemije Covid-19.

U filmu, režiserke kineskog porijekla Chloé Zhao, glumi Frances McDormand – udovica koja živi kao nomad nakon krize 2008. godine.

Zhao i McDormand pojavile su se video snimkom iz Sjedinjenih Država kako bi prihvatile nagradu, jer su ograničenja putovanja otežala dolazak do Lida, mnogim holivudskim filmašima i glumcima.

Britanska glumica Vanessa Kirby osvojila je nagradu za najbolju glavnu glumicu u filmu Pieces of a Woman, mučnu dramu o emocionalnom putovanju para nakon što im je beba umrla tokom porođaja u kući.

Ettore Ferrari/EPA

Italijan Pierfrancesco Fabino osvojio je nagradu za  najboljeg glavnog glumca za Padrenostro (Oče naš), talijansku priču koja se odvija nakon terorističkog napada sedamdesetih.

Japanski režiser Kiyoshi Kurosawa osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju za Wife of a Spy, dok je glavnu nagradu žirija Srebrni lav dobio meksikanac Michel Franco za njegovu distopijsku dramu New Order.

Ruski film Dear Comrades!, o masakru iz 1960-ih u bivšem Sovjetskom Savezu, osvojio je posebnu nagradu žirija, dok je Chaitanya Tamhane osvojio nagradu za najbolji scenario za film The Disciple, o želji Indijca da postane klasični muzičar.

Da se desetodnevni festival u Veneciji uopšte održao, bilo je čudo, s obzirom na to da je sjever Italije krajem februara postao žarište izbijanja korona virusa u Evropi. Filmski festival u Cannesu je otkazan, a drugi veliki međunarodni festivali u Torontu i New Yorku odlučili su se uglavnom za internet.

Slični članci

Taylor Swift izvela uživo pjesmu Betty na dodjeli nagrada ACM 2020

Ultra magazin

Bez kojih pet stvari Senidah ne može da zamisli dan?

Ultra magazin

Brankica Janković ekskluzivno za Ultru: “Potpisali smo ugovor za humorističku seriju Advokado”

Ultra magazin