Ultra Zanimljivo

Američki časopis uvrstio Jajce među najljepše manje gradove na svijetu

Ljepote Jajca i njegovu vrijednost kod nas i u regionu uglavnom znaju, ali lijepo je čuti da ih prepoznaju i na drugom kraju svijeta. Američki magazin “Thrillist” je uvrstio Jajce na listu najljepših manjih gradova na svijetu, čime je dao odličnu reklamu jednom od najposjećenijih gradova u Bosni i Hercegovini.

Foto: furaj

“U Bosni ne nedostaje drevnih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek se može vidjeti drevna tvrđava na brdu, kao i istražiti krivudave kaldrmisane ulice”, naveli su u članku.

Uz veličanstvenu tvrđavu, podzemnu crkvu ili Katakombe, Plivska jezera, nekropole srećaka u Vincu, najznačajnija atrakcija grada se nalazi u samom centru, po čemu je Jajce posebno u cijelom svijetu.

“Ali, najveće bogatstvo Jajca je prirodno čudo – vodopad Pliva visine 72 metra. Izliva se punim padom na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih raftinga”, istakli su u magazinu Thrillist.

Instagram: jajce.grad

Uz zip-line koji je nedavno otvoren za sve posjetioce koji povezuje obale Vrbasa i VR iskustvo koje će turistima pružiti priliku da dožive grad iz druge perspektive, Jajce pokazuje volju za razvojem i pretenduje da postane jedna od omiljenih turističkih atrakcija ovog dijela Evrope.

To su počeli prepoznavati i svjetski časopisi poput američkog Thrillist, koji inače opisuje zanimljive gradove, piše o njihovim detaljima i zanimljivim činjenicama, zbog čega je često prva stanica mnogim putnicima pri izboru nove destinacije.

Slični članci

4 horoskopska znaka koji imaju najbolji smisao za humor

Ultra magazin

Budi osoba kakva si u očima svog psa

Ultra magazin

Zašto astrolozi kvadrat Saturna i Urana nazivaju najvažnijim aspektom 2021. godine

Ultra magazin