Ultra Moderno

Američka marka KD New York lansirala veganski kašmir od soje

Američka marka KD New York, koja se bavi odjećom za ples, lansirala je veganski  kašmir napravljen od vlakna sojinog zrna. Na kompanijinoj Kickstarter stranici (web stranica za grupno finansiranje kratiivnih projekata) stoji da je “biljni kašmir” prirodan, bez okrutnosti, fleksibilan i održiv. KD New York dizajnira i proizvodi odjeću i pribor za jogu i ples.
Foto: KD New York

Veganski kašmir, napravljen od nusproizvoda od proizvodnje tofua, takođe posjeduje antibakterijske kvalitete, može da se pere u mašini i posjeduje vrhunsku propusnost i prozračnost.” Asortiman sadrži 13 odjevnih predmeta uključujući dukseve sa kapuljačom, majice na bretele, šalove, helanke i grijače za noge.

“Lansirali smo kampanju na Kickstarteru kako bismo u potpunosti ostali nezavisni i došli do zajednice koja vjeruje u istinsku održivost i inovaciju,” rekao je suosnivač kompanije David Lee. Kampanja na Kickstarteru je završila 06. novembra i 243 pristalice su skupile $54,238 od ciljanih $51,000.

Foto: KD New York

KD New York su osnovali David Lee i Tricia Kaye 1980. godine, a proizvodnjom odjeće za ples i jogu bave se već skoro 20. godina. Lee i Kaye sami dizajniraju, pletu i proizvode odjeću.

“Tradicionalni kašmir potiče od mekanih dlaka specifične vrste koza,” rekli su KD New York. Oko 90% kašmira na svijetu dolazi od koza koje se uzgajaju u Kini i Mongoliji.

Foto: KD New York

Sve veća populacija koza koja dolazi sa neregulisanog tržišta uzrokuje eroziju i pustošenje Mongolskih travnjaka. Prema organizaciji za zaštitu životinjskih prava (PETA), od svih materijala životinjskog porijekla, kašmir ima najrazorniji uticaj na okolinu.

Foto: KD New York

Modne i kozmetičke marke kao Asos, H&M, i Le Château izbacili su kašmir životinjskog porijekla iz svojih proizvodnih linija.

H&M se odlučio da izbaci kašmir iz svoje proizvodne linije nakon što je PETA Asia objavila video i slike na kojima je prikazano ekstremno nasilje prema životinjama u industriji.

 

Izvor: livekindly.co


Slični članci

Kako savršeno našminkati oči, a da šminka ostane besprijekorna, tokom vrelih ljetnih dana?

Ultra magazin

Intervju: Mladen i Petar Grubić poznati dizajneri nakita – Nova kolekcija “Zapisi iz tišine…”

Ultra magazin

Giambattista Valli – lekcija iz visoke mode

Ultra magazin