Ultra Zanimljivo

Adidas uvodi novu tehnologiju u izradi patika od reciklirane plastike iz okeana

Adidas je predstavio novi model patika za trčanje koje se u potpunosti mogu reciklirati za nove patike, i samim tim ne stvaraju ni gram otpada. Novi model održive obuće zove se FUTURECRAFT.LOOP, a može se i istopiti u materijale za novu obuću, sa nula otpada.

Ovo je prvi model patika za trčanje koje se mogu 100% reciklirati, što znači da se mogu izbrusiti i rastopiti u sirovine, i iznova proizvoditi nove patike.

Preduzeće za atletsku obuću već je posvećeno smanjenju plastičnog otpada. 2015. Adidas je podržao kampanje za zaštitu životne sredine, i pridužio se organizaciji “Parley for the Oceans”, kako bi kreirali obuću izrađenu od prirodnog konca i vlakana iz plastičnog otpada.

Prema saopštenju za štampu, ove godine Adidas će proizvesti 11 miliona pari obuće koji sadrže recikliranu plastiku okeana. Ali to je samo jedan dio njihovog posla.

“Uzimanje plastičnog otpada iz eko-sistema je prvi korak, ali ne možemo tu stati”, rekao je Eric Liedtke, član izvršnog odbora Adidasa, i odgovorni za Globalne brendove.

“Šta se dešava sa tvojim cipelama nakon što ih istrošiš?” Riješiš ih se – osim što trajnog rješavanja nema. Ti ih izbaciš iz svoje kuće, a one završe na deponijama, koje se dalje pale i na kraju imamo atmosferu zagušenu viškom ugljenika i okeane pune plastičnog otpada.

“Sljedeći korak je da se u potpunosti zaustavi koncept otpada. Naš san je da stalno možeš nositi iste cipele,” poručuju iz Adidasa.

 

 

Izvor: goodnet.org

Slični članci

Poznate statue širom svijeta nose maske

Ultra magazin

Veganska ishrana može da pomogne u sprečavanju pandemija

Ultra magazin

Kako pozirati pred kamerom zna ovaj popularni psić

Ultra magazin