Ultra Zanimljivo

Adidas predstavio teren za američki fudbal od recikliranih boca

Prije par sedmica u Miamiju, Adidas je predstavio prvi teren za američki fudbal od umjetne trave, koji je napravljen od 18 tona plastike sakupljene sa udaljenih ostrva, plaža i obalnih područja, sa svih strana svijeta.
Foto: Adidas

Fudbalski teren naziva “1.8” čini dio objekata u srednjoj školi “Edison” u Miamiju, a zvaničnu inauguraciju će imati za vrijeme šampionata srednjih škola, koji organizuje američki reper i aktivista Luther Campbell, koji već nekoliko godina podržava ekipu Liberty City Warriors.

Foto: Adidas

U izjavi za medije, Cameron Collins direktor Adidas fudbalske divizije za Ameriku, potvrdio je da “imamo moć da promijenimo živote putem sporta, i ovaj fudbalski teren je napravljen na bazi tih vjerovanja, ovaj teren je mnogo više od mjesta na kojem će mladi sportisti da treniraju, to je podsjetnik na našu kolektivnu odgovornost da stanemo u kraj plastičnom otpadu.”

Collins je dodao da, od 2024. godine, Adidas planira da isključivo koristi recikliranu plastiku. Kompanija se priklučila ovoj inicijativi sa “Parley for the Oceans”, organizaciji koja radi na čišćenju mora. Ova saradnja je počela 2016. godine, kada su najavili da će početi sa stvaranjem proizvoda za sportsku upotrebu, koji su napravljeni od reciklirane plastike izvađene iz okeana.

Foto: Adidas

2018. godine zajedno su napavili 6 miliona pari recikliranih patika, taj broj se 2019. godine, popeo na 11 miliona pari. Osim recikliranih patika, prošle godine predstavili su specijalnu kolekciju kopački, patika za trčanje i sportske odjeće od reciklirane plastike iz mora.

Parley for the Oceans su tvorci registrovane marke Parley Ocean Plastic, koja proizvodi niti izrađene od recikliranog morskog plastičnog otpada, što zamjenjuje plastiku u proizvodnji  sportske odjeće u kolekciji Aidas X Parley.

 

Izvor: arquitecturaydiseno.es

Slični članci

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin

Kako će Venera u Blizancima uticati na naš ljubavni život?

Ultra magazin