• Home
  • Ultra Moderno
  • Adidas i Allbirds predstavljaju najbolje eko-održive patike na svijetu
Ultra Moderno

Adidas i Allbirds predstavljaju najbolje eko-održive patike na svijetu

16-godišnji startup patika Allbirds sarađuje sa 70-godišnjim sportskim gigantom, brendom Adidas, kako bi dizajnirao patike sa performansama, koje imaju najmanji ugljični otisak na svijetu. Proizvodnja patika uzrokuje u prosjeku 12,5 kilograma ugljičnog otiska, a ove eko-održive patike uzrokuju mnogo manje ugljičnog otiska, odnosno 2 kilograma. James Carnes, potpredsjednik strategije za brend Adidas poručuje: „Adidasov cilj je održiva eko proizvodnja, a nadamo se da ćemo održive eko patike pustiti u prodaju iduće godine”.
Foto: Adidas, Allbirds

Kompanije proizvode oko 24 milijarde pari patika godišnje. To naravno uključuje crpljenje prirodnih resursa poput ulja, kože i pamuka, te isporuku tih materijala širom svijeta u veoma složenom lancu proizvodnje i prodaje. Staklenički plinovi se emituju u svakom dijelu procesa proizvodnje, ubrzavajući veoma štetne klimatske promjene.

Tek nedavno su se brendovi patika i cipela, počeli baviti njihovim uticajem ugljika na planetu i održivom modom. Allbirds je kompanija, koja ima cilj stvaranja ekološke alternative patikama, koje proizvode mainstream brendovi.

Foto: Adidas, Allbirds

Saradnja ova dva brenda, donosi zajedničku stručnost, kako bi stvorili jednu od najodrživijih eko patika na svijetu. „Kada je u pitanju održivost, mi ne vidimo da se takmičimo jedni s drugima, već se takmičimo za bolju budućnost, jer ako brzo ne uvedemo promjene, o budućnosti neće biti ni govora“, kaže Tim Brown, suosnivač Allbirda.

Brendovi posebno ističu materijale, koji su ekološki prihvatljivi i koji ne zagađuju okolinu. Cilj je bio kupcima pružiti način razumijevanja klimatskog uticaja proizvoda, na način, na koji čitaju oznake i deklaracije na prehrambenim proizvodima.

 

Izvor: fastcompany.com

Slični članci

Ovog ljeta suknju zamijeni kratkim hlačama

Ultra magazin

Šešir je idealan modni dodatak, ali i zaštita od sunca

Ultra magazin

Sve što trebaš znati o maderoterapiji

Ultra magazin