Ultra Popularno

93. dodjela nagrada Oscar ispisala istoriju

Weekend 2022
Weekend 2022

Na 93. dodjeli nagrada Oscar ispisana je istorija kroz nominacije, prije nego što je ceremonija uopšte počela. Ceremonija je održana sinoć u Los Angelesu, a kao pobjednik večeri je izašao film “Nomadland” kineske rediteljke Chloe Zhao. Dodjela se dogodila gotovo dva mjeseca kasnije nego obično, ali nije samo to razlog zašto ovogodišnji Oscar ulazi u istoriju.

Foto: Varietu

Chloe Zhao je osvojila Oscara za najbolju režiju filma “Nomadland”, postavši prva žena Azijatkinja koja je ikad osvojila ovu nagradu. A Yuh-Jung Youn je prva korejska glumica koja je osvojila Oscara za sporednu ulogu u filmu “Minari”. Nagrada za najboljeg sporednog glumca otišla je u ruke Danielu Kaluuya u filmu “Judas and Black Messiah”.

Frances McDormand je osvojila Oscara za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu “Nomadland”, a najbolji glumac 93. dodjele Oscara je Anthony Hopkins za film “The Father”.

Netflix je pokazao svoju dominaciju, pokupivši sedam trofeja – dva za “Ma Rainey’s Black Bottom”, dva za “Mank”, a zatim i pojedinačne nagrade za najbolji kratkometražni igrani film “Two Distant Strangers”, najbolji  kratki animirani film “If Anything Happens, I love You” i najbolji dokumentarni igrani film “My Octopus Teacher”.

Disney je dobio pet Oscara, uključujući tri za “Nomadland” i dva za “Soul” – najbolji dugometražni animirani film i najbolja filmska muzika.

Najbolji originalni scenario u 2021. godini je “Promising Young Women”, dok je nagradu za najbolju originalnu pjesmu osvojila numera “Fight For You” iz filma “Judas and the Black Messiah”.

Sama ceremonija bila je mnogo intimnije iskustvo za prisutne i publiku kod kuće. Zbog ograničenja putovanja i potrebe za većim socijalnim udaljavanjem zbog stalne pandemije koronavirusa, ovogodišnja dodjela bila je raširena na nekoliko lokacija. Zanimljivo je da je cijela ceremonija tretirana kao filmski set.

Nominovanima je bilo dozvoljeno da ne nose maske dok ih je kamera snimala, a tokom čitave večeri se osjećalo prisustvo pandemije izazvane virusom korona. Zbog toga je cijela dodjela bila fokusirana na same nagrade, zbog čega je nedostajalo zabave kao prethodnih godina.

Nastupi za najbolje pjesme su unaprijed snimljeni i puštani prije početka glavnog događaja, a većinu nagrada dodijelila je jedna osoba.

Oscari 2021. godine prvi su put da je producentski tim koji čine afro-amerikanci nominovan za nagradu za najbolju sliku. Producenti Shaka King, Ryan Coogler i Charles D. King dobili su priznanje za rad na filmu “Judas and Black Messiah”.

Pandemija koja je u toku zatvorila je kina širom svijeta, prisilivši Akademiju da izvrši neke promjene u svojim pravilima. Tako su dozvolili da samo ove godine filmovi koji su se trebali puštati u bioskopima i dalje ispunjavaju uslove, ukoliko su imali debi na nekoj od streaming platformi.

Kompletnu listu nominovanih i dobitnika nagrada možeš pogledati ovdje.

 

Slični članci

Gledaj sa Monikom: The Sandman

Ultra magazin

Zanimljive činjenice o najpoznatijem špijunu, Jamesu Bondu

Ultra magazin

Danas počinje Fresh Wave Festival!

Ultra magazin