Ultra Inspirativno

9 najljepših tunela od drveća na svijetu

IuteCredit
IuteCredit

Okruživanje drvećem može nas opustiti i dati nam osjećaj da smo bliže ili više povezani s prirodom. Ponekad u srcu gradova, na periferiji grada ili u šumama, drvoredi s obje strane ceste ili staze, mogu formirati ono što se često naziva tunel drveća. Visoke ili niske krošnje drveća, stvaraju prirodni tunel. U cijelom svijetu postoje različita mjesta na kojima možeš prošetati ili proći kroz tunele drveća i iskusiti, kako je to biti zagrljen prirodom.

tuneli od drveća
Foto: Alexey Olenchenko/Shutterstock
Point Reyes National Seashore Park

Ovaj zanimljivi tunel sa drvećem, nalazi se u nacionalnom obalnom parku Point Reyes u Sjevernoj Kaliforniji. Uprkos tome što je ovo mjesto dobro poznato među fotografima, koji neprestano prave snimke ovog prirodnog okruženja, nećeš pronaći nikakve znakove koji bi te usmjerili do ovog tunela.

Highway 520
Foto: Bob Pool/Shutterstock

Drveće eukaliptusa duž cijele milje formira tunel na autoputu 520, koji vodi do plaže Poipu i grada Koloe na Havajima. Zanimljivo je da ovo drveće nije porijeklom sa Havaja. Iz Australije ga je donio Walter Duncan McBryde, koji ga je poklonio zajednici početkom 1900 -ih.

Tunel ljubavi
tuneli od drveća
Foto: PETRUK VIKTOR/Shutterstock
IuteCredit
IuteCredit

Kolokvijalno poznat kao Tunel ljubavi, ovaj lučni tunel od drveća formira se preko pruge. Nalazi se u Ukrajini, počinje od željezničke stanice Klevan i u njemu možeš hodati do sljedećeg grada Orzhiva. Stvarajući sjajne optičke efekte, ovo je spektakularno mjesto za zabavu. Osim toga, bilo je u nekoliko filmova i reklama.

Dark Hedges Estate
Foto: Nick Fox/Shutterstock

Drveće bukve niže stazu do kuće Gracehill House of the Dark Hedges u Sjevernoj Irskoj. Prvobitno zasađen u 18. vijeku od strane porodice Stuart, ovaj tunel od drveća nastavlja da zadivljuje sve koji ga posjete. Naročito je poznat po ultra popularnoj seriji “Game of Thrones”.

Bodnant Gardens
Foto: Anna Mente/Shutterstock

Bodnant Gardens je istorijski vrt, koji se nalazi u blizini Tal-y-Cafna, grada u Walesu. Okvir na bazi metala u početku je ručno izrađen za stvaranje tunela, koji se proteže na 55m. Laburnumi, vrsta drveta koje proizvodi žuto viseće cvijeće, posađeni su kako bi bili ukras i krov za prolaznike, tako da se osjećaju zagrljeni cvijećem dok hodaju.

Stane Street
tuneli od drveća
Foto: Lois GoBe/Shutterstock

Pronalazeći ovaj tunel, poželjećeš krenuti šumskom stazom, poznatom i kao Stane Street, važnom rimskom rutom, koja vodi od grada Londona do Chichestera. Možeš krenuti u kratku šetnju ili dovršiti stazu dugu četiri milje, koja nudi prekrasan pogled na okolni pejzaž.

Broad Walk
Foto: I Wei Huang/Shutterstoc

Prošetaj ovim poznatim parkom u središtu Londona i ne propusti jednu od glavnih staza poznatu kao Broad Walk. Visoka stabla nižu ovu pješačku aveniju dok ljudi voze bicikle, trče, šetaju ili ležerno razgovaraju s prijateljima.

Kawachi Fuji Garden
Foto: Chanawin Tepprasitsakda/Shutterstock

Posjeta vrtu Kawachi Fuji, u gradu Kitakyushu, u Japanu, nudi priliku za šetnju ispod dva različita tunela drveća. Jedan tunel se prostire na približno 80m, dok drugi nudi duži prolaz na 220m, sa veličanstvenim granama glicinije i cvijećem, koje se provlače preko tunela, obavijajući prolaznika veličanstvenim nijansama ljubičastog cvjetanja.

Pretoria
tuneli od drveća
Foto: Dendenal/Shutterstock

Drveće Jacaranda dobro je poznato u Pretoriji – toliko da su zaslužili nadimak “Grad Jacaranda” zbog mnoštva drveća, koje raste po cijelom ovom području. Budući da je ovog drveća toliko mnogo, postoji nekoliko tunela koji se mogu posjetiti.

Izvor: fodors.com

Slični članci

Simona Joksimović: Jesen je omiljeni period za vježbanje svim rekreativcima

Ultra magazin

Kako da se riješiš negativne energije u svom domu?

Ultra magazin

5 razloga zašto ne ostavljaš partnera koji te ne voli

Ultra magazin