Ultra Zanimljivo

8 zdravih navika za gubitak viška kilograma

IuteCredit
IuteCredit

Čak i nakon intenzivnog vježbanja i zdravog režima ishrane, često imamo tendenciju da se opet udebljamo. To se uglavnom dešava zbog loših životnih navika. Zato, stručnjaci preporučuju 8 zdravih navika za gubitak viška kilograma ili održavanja željene kilaže.

Foto: Pexels

Gazirani sokovi i industrijski sokovi

Prestani da piješ gazirane ili industrijske sokove, koji su puni šećera ili umjetnih zaslađivača. Ne zavaravaj se ako piše na ambalaži dijetalni sok, jer i umjetni zaslađivači usporavaju metabolizam, povećavaju nivo insulina u krvi i sprečavaju sagorijevanje masti u organizmu. Istraživanja pokazuju, da su ljudi koji su pili dijetalne sokove i dalje dobijali na kilaži.

Foto: Pexels
IuteCredit
IuteCredit

Grickanje između obroka

Grickanje između obroka je još jedna loša navika, koju treba prekinuti. Dovoljno je da imaš 3 dobro izbalansirana zdrava obroka, nema potrebe da grickaš između obroka, jer time opet podižeš nivo insulina u krvi i zatrpavaš bespotrebno organizam hranom.

Foto: Pexels

Orašasti plodovi

Uključi razne vrste orašastih plodova u svoju prehranu. Kombinuj ih u zdravim kašama za doručak ili u salatama ili obrocima. Orašasti plodovi smanjuju skladištenje masti u organizmu i regulišu nivo insulina u krvi, a drže te duže sitim. Bogati su zdravim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Foto: Pexels

Vježbanje – treninzi

Umjesto kardio treninga visokog intenziteta 3 puta sedmično, radi vježbe snage u trajanju od 45 minuta, 3 dana sedmično sedmici. Efikasnije je za gubljenje masnih naslaga na stomaku. Za vježbe snage koristi težinu svog sopstvenog tijela, plank izdržaj na rukama, čučnjeve, sklekove, trbušnjake, itd.

Foto: Pexels

Integralne žitarice

Uključi integralne cjelovite žitarice u svoju prehranu poput riže, kvinoje, zobi, prosa, itd. Izbjegavaj bijelo brašno, peciva, kolače, krofne, palačinske, hljeb od bijelog brašna.

Foto: Pexels

Začini

Koristi začine u pripremi jela, kurkuma, chilly, biber, bijeli luk, cimet, đumbir, ruzmarin, bosiljak, origano. Začini pomažu u sprečavanju upala, infekcija i stomačnih, probavnih smetnji, ubrazavaju metabolizam i doprinose sagorijevanju masnih naslaga.

Foto: Pexels

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je sjajna opcija za mršavljenje. Dakle, zamijeni klasična ulja za kuhanje kokosovim uljem, koje reguliše holesterol.

Foto: Pexels

Tamna čokolada

Ukoliko ti se jede nešto slatko, odluči se za tamnu čokoladu, sa većim procentom kakaoa, manjim procentom šećera i bez mlijeka. Tamna čokolada će te brže zasititi i smanjiti želju za slatkim, a sadrži više flavonoida, koji su antioksidansi i imaju protupalna svojstva.

Slični članci

Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu

Ultra magazin

Spavanje na vrućini: treba da piješ ovo toplo piće prije sna

Ultra magazin

Ovaj trik za brzo zalijevanje održaće tvoje biljke u životu dok si na odmoru

Ultra magazin