Ultra Zanimljivo

8 stvari koje možemo naučiti od svojih kućnih ljubimaca

Od svojih kućnih ljubimaca, možemo naučiti mnogo stvari koje nam mogu poboljšati životni stil i zdravlje. Oni tačno znaju šta im prija, kako da uživaju i kako da srećno i zdravo žive. Predstavljamo ti 8 stvari, koje itekako možemo da naučimo od svojih kućnih ljubimaca, kako bismo živjeli sretniji i zdraviji život.

Foto: Pexels

Kućni ljubimci pokazuju ljubaznost i poštovanje prema ljudima i lako postaju prijatelji sa ljudima i sa drugim životinjama. Kućni ljubimci će nam vrlo lako pokazati svoje emocije i kako se osjećaju.

Oni su radoznali. Radoznalost je veoma dobra za ljude. Prema psiholozima, to je dobro za naše mentalno zdravlje i proširuje naša znanja i vještine. Zato trebamo biti radoznali.

Foto: Pexels

Kućni ljubimci će raditi sve što žele i nikada neće razmišljati o tome šta drugi misle. Ovo je lekcija koju treba naučiti od njih, posebno ovo važi za djecu. Mi bismo takođe trebali raditi ono što želimo i volimo i nikada ne razmišljati o tome, šta drugi misle iz straha da ćemo biti osuđeni.

U trenutku kada se želimo igrati sa svojim psom, on je uvijek spreman za igru, jer kućni ljubimci žive u trenutku. I to je sjajna poruka koju možemo dobiti od njih. Ljudi bi takođe trebali živjeti u trenutku i više se igrati i uživati u životu.

Foto: Pexels

Kada nešto zadamo svom ljubimcu kao zadatak, vježbu ili cilj, uglavnom psima, oni će uložiti svu svoju svoju pažnju, samo da bi ostvarili taj cilj i uspješno obavili zadatak. Dakle, ovo nas uči da se fokusiramo na jednu po jednu stvar i odradimo posao kako treba. Nije uvijek potrebno obavljati više zadataka – odnosno raditi multitasking.

Sigurno često vidiš svoje kućne ljubimce, kako kratko drijemaju tokom dana. Kratko drijemanje tokom dana od pola sata, dobro je i za ljude. Povećava budnost, produktivnost i efikasnost.

Foto: Pexels

Psi trebaju fizičku aktivnost ili svakodnevnu šetnju, kako bi ostali u formi i zdravi. Isto važi i za nas ljude. Trebali bismo vježbati ili svakodnevno ići u šetnju radi optimalnog zdravlja. Vježbanjem i šetnjom se borimo i protiv depresije, smanjujemo rizik od mnogih hroničnih bolesti i održavamo kosti jakim.

Kućni ljubimci vole da se maze i to možemo naučiti od njih, da je i nama ljudima potrebno da pokažemo svoja osjećanja, da se mazimo, da se grlimo, da pokažemo nježnost, jer to itekako utiče na naše fizičko, mentalno i emotivno zdravlje.

Slični članci

10 biljaka koje pročišćavaju dom i zbog kojih lakše dišemo!

Ultra magazin

Dr. Anthony Fauci otkriva kada bi se život mogao vratiti u normalu

Ultra magazin

Šta nam donosi pun mjesec u Biku?

Ultra magazin