Ultra Kreativno

8 savjeta kako dekorisati malu prostoriju i učiniti je većom

IuteCredit
IuteCredit

Uređenje malih prostorija vlasnicima češće zadaje glavobolju, nego dekorisanje prostranih soba. Ovo ne čudi, jer uz manji broj kvadrata dolazi više briga, kako sve što je potrebno uklopiti, a da soba i dalje izgleda lijepo i komforno. Međutim, uz prave savjete i malo kreativnosti, skučena soba može biti lijepo uređena, a istovremeno možeš funkcionalno iskoristiti svaki centimetar u njoj. Pročitaj 8 savjeta, kako idealno ukrasiti male prostore.

Unesi boje u prostor

Foto: Jonathan Gooch

Dodavanje boja maloj prostoriji, pomoći će dati joj svrhu i karakter. Uzorak može učiniti, da se soba čini manjom nego što jeste, ali ako žarko želiš staviti dezen na zid, odaberi pozadinu ili tapetu sa blagim motivom, a ne bilo šta previše podebljano i naglašeno. Korištenje sitnih otisaka, poput sitnih tačkica ili malog cvijeća na zavjesama i mekom namještaju, pomoći će dodavanju dubine neutralnoj šemi. Koristi boje koje nalaziš u prirodi, a biljke i zeleno lišće pomiješani sa drvetom, proširiće dodatno sobu.

IuteCredit
IuteCredit

Iskoristi sve uglove

Foto:Carolyn Barber

Ukoliko soba ima nepristupačne i skučene uglove, maksimalno ih iskoristi. Učini ih zanimljivim dodavanjem otvorenih polica sa knjigama ili dodatno iskoristi prostor, pretvarajući ga u malu kućnu kancelariju. Minimalistički radni sto i udobna stolica, mogu postati multifunkcionalni komadi namještaja.

Uloži u interesantan namještaj

Foto: Albion Nord

Ne boj se da uneseš neobične komade namještaja u malen prostor. Noćni stočić ne mora uvijek biti noćni ormarić. Ukoliko postoji ograničenje zbog broja kvadrata, iskoristi nešto zanimljivo i neočekivano kao alternativu.

Stavi tepih

Foto: Jody Stewart

Umjesto malih tepiha, ubaci onaj koji će ići od zida do zida, odnosno koji prekriva cijeli pod u sobi. Prostirke mogu učiniti da prostori izgledaju manje, a uz tepihe po mjeri, soba vizuelno izgleda veće.

Ubaci ogledala

Foto: Mark Bolton

Ogledala će učiniti da svaki prostor djeluje veći, a takođe će omogućiti i prirodno svjetlo da se reflektuje po sobi. Objesi veliko ogledalo na zid nasuprot prozoru ili vrlo blizu jednog, da bi odražavalo vanjski prostor, proširujući granice tvoje sobe. Ogledala odražavaju i prirodnu i umjetnu svjetlost, kako bi soba bila svjetlija tokom dana i noći, i ona odbijaju svjetlost duboko u sobu, čineći je tako većom. Ogledala na zidovima i staklenim pločama, činiće da postoji otvoreniji protok. Takođe, možeš koristiti vrata sa ogledalom na  ormarima, ukoliko u prostoriji koju sređuješ imaš ormar.

Ukrasi prostor oko prozora

Foto: Carolyn Barber

Odgovarajuće  nježne i svijetle zavjese, sobi će dati potpuno novi dojam. Pored toga, izbor bijelih jednostavnih roletni, takođe pozitivno utiče na cilj koji želiš postići  – učiniti sobu većom nego što jeste. Na ovaj način će veća količina prirodnog svjetla, tokom dana ulaziti u tvoju sobu, dok ćeš preko noći imati potrebnu privatnost.

Zaboravi na gomilanje i natrpavanje

Foto: Jonathan Gooch

Ako postoji jedna stvar, koja će stvoriti iluziju većeg prostora, to je pospremanje i sređivanje – koje može u nekoliko sekundi sobu učiniti većom. Potrudi se da soba uvijek bude uredna, čista, bez suvišnih i nepotrebnih predmeta, zbog čega će ti odmah biti ljepše boraviti u malenom kutku. Potrudi se da pod, takođe bude uredan i čist, jer je to jedan od najlakših načina za održavanje osjećaja prostranosti. Da sumiramo, ne skupljaj nepotrebne stvari i predmete u sobi, pazi na čistoću i soba će postati oaza u kojoj ćeš obožavati da boraviš.

Udobnost kao prioritet

Foto: Albion Nord

Kod izbora namještaja, gledaj da bude udoban, a ne lijep samo na oko – odnosno za fotografisanje. Koristi mekane, tapacirane komade. Materijali poput svile, satena su idealan izbor za jastuke, zavjese – jer će njihov mekani sjaj dodati osjećaj prostranosti.

 

Izvor: homesandgardens.com

Slični članci

Održiva škola u ruralnoj Indiji slavi lokalni pješčanik

Ultra magazin

Play Media Day 06 nakon dugo vremena, uživo okupio zaljubljenike u kreativnu industriju!

Ultra magazin

Prvi dan Play Media Day 06 razdrmao kreativnu industriju!

Ultra magazin