Ultra Zanimljivo

8 savjeta kako da riješiš problem nesanice

IuteCredit
IuteCredit

Da li ti je teško brzo zaspati i dobro i kvalitetno spavati noću? Problem sa snom jedno je od najčešćih izazova trenutno, među ljudima širom svijeta. Zbog stresnog života, loših prehrambenih navika, nezdravog načina života, manje vremena za vježbanje, razina stresa se neprestano povećava. Kao rezultat, naš se način spavanja mijenja i teško zaspimo ili nemamo čvrst san. Ako se ovo nastavi dugo vremena, onda to može rezultovati poremećajem spavanja. Dakle, bolje je preduzeti korake, prije nego što postane kasno i riješiti uobičajene probleme sa spavanjem, jer ukoliko ne spavamo kvalitetno i dovoljno, to može imati ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Saznaj 8 ključnih savjeta za borbu protiv nesanice.

Unsplash

Pokušaj pratiti svoj ritam spavanja, kada ideš u krevet i kada se budiš. Pokušaj ići otprilike u isto vrijeme u krevet i u isto vrijeme se buditi.

Ograniči uzimanje alkohola ili bilo kakvih stimulansa poput kofeina, prije spavanja. Alkohol, slatkiši, kafa, teška hrana, umaraju naš organizam ili ga razbuđuju, treba mnogo vremena da to tijelo svari i ne može da se opusti i zaspi.

Nemoj spavati popodne ili ograniči period za odmaranje, drijemanje na 15 do 30 minuta, postavi alarm na telefonu.

Unsplash
IuteCredit
IuteCredit

Vježbaj i šetaj, jer fizička aktivnost pomaže da lakše i ljepše spavamo. Naveče prošetaj poslije večere ili užine.

Kada legneš u krevet, isključi internet na telefonu, televizor, radio, laptop ili tablet, da spriječiš bilo kakve distrakcije i da lakše zaspiš.

Nemoj jesti kasno, pokušaj bar 2 – 3 sata da ne piješ i ne jedeš ništa osim vode ili čaja za opuštanje naveče.

Napravi sebi opuštajuću kupku, napravi opuštajuću atmosferu u spavaćoj sobi koja treba da bude oaza mira i tišine. Koristi eterična ulja lavande u svom difuzeru ili nakapaj par kapi eteričnog ulja u posudu s vodom pored kreveta. Pusti sebi na slušalice opuštajuću muziku ili meditaciju…

Slični članci

Nikola Jokić novi član Jelen porodice

Ultra magazin

Savjeti kako da uštediš za putovanja!

Ultra magazin

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Ultra magazin