Ultra Inspirativno

8 pokazatelja da si u zdravoj vezi

IuteCredit
IuteCredit

Ponekad vjerovatno osjećaš da je tvoja veza zbunjujuća, da vas dvoje imate uspone i padove, te da nivo intime, povezanosti i bliskosti varira. Sigurno povremeno jedno drugom idete na živce, osjećate se zapostavljenima i neshvaćenima. Sve je ovo normalno. Bez obzira na to da li ste na početku veze ili ste već u braku ili dugoj vezi.

pokazatelji zdrave veze
Foto: unsplash.com

Ali, postoje neki osnovni znakovi, koji pokazuju da li je vaša veza zdrava.

Posvećeni ste svom braku, vezi i partneru

Imati volju da ispoštujete sve bračne zavjet,e koje ste dali i prihvatite 100% odgovornosti za svoju polovinu braka, pomoći će mu da traje. Posvećenost kontinuiranom rastu i razvoju pobrinuće se da, bez obzira na to šta bude dolazilo kasnije, ti i tvoj partner budete spremni da se prilagodite zajedno.

Imate snažnu želju da nešto znate ili naučite
IuteCredit
IuteCredit

Pokazujete znatiželju postavljajući jedno drugom pitanja. Budite oboje znatiželjni kada su u pitanju interesi partnera. Pitaj partnera kakav je bio dan. Raspitaj se šta u vašem braku funkcioniše, a šta ne. Pozovi partnera da učini isto.

Imate dobru međusobnu komunikaciju

Vrlo često, ljudi ne ostavljaju vremena za razgovor. Nađite vrijeme za razgovor i razgovarajte otvoreno, iskreno i direktno. Držite fokus svako na sebi. Slušajte pažljivo i dopustite jedno drugome, da završite ono što mislite i govorite. Održavajte kontakt očima. Izbjegavajte optužbe. Budite otvoreni za prijedloge i konstruktivne kritike.

pokazatelji zdrave veze
Foto: freepik.com
Sarađujete

Vi ste partnerstvo i tim i svjesni ste da ste u tome zajedno i ne možete pobijediti bez obostranog napora. Pomažite jedno drugome, kombinujte svoje napore i radite zajedno, kako biste stvorili život koji želite imati pojedinačno i u paru.

Pokazujete saosjećanje

Nije iznenađenje da ćete ponekad jedno drugome ići na živce. A biće i nekih nezdravih navika i tendencija. Dok prolazite kroz ove stvari, važno je da pokažete empatiju, nježnost i toleranciju prema sebi i partneru.

Spremni ste na kompromis

Biće situacija kada ćete gledati na stvari različito i nećete se slagati. Biće sigurno svađa i rasprava. Potrebno je saslušati brige, želje i potrebe druge strane i sresti se na sredini. To će ponekad uključivati ​​”davanje i primanje” i oboje će morati učiniti ustupke. To će vam omogućiti da se sretnete na pola puta i pronađete sredinu, koja će vam pomoći da riješite spor i krenete naprijed.

Foto: pexels.com
Trudite se da radite zajedno

Rasporedite zajedno kućne zadatke i kućni budžet. Stvorite viziju za svoj život i svoju budućnost. Ako imate poteškoća pojedinačno ili u paru, zajedno dođite do rješenja.

Istražujete i otkrivajte zajedničke interese

Otkrivajte zajedničke interese i uživajte u njima. Shvatite da će postojati stvari, koje vam nisu zajedničke i da ćete imati različite interese, potrebe i želje. Ostavite prostor i za njih. I u najboljim okolnostima, veze su izazovne i zbunjujuće. Ispunjene su usponima i padovima, blizinom i distancom, te različitim stepenima harmonije i sukoba. Ako se pridržavate ovih pravila, vjerovatnije je da ćete imati čvrstu vezu u kojoj ste shvaćeni i voljeni.

Izvor: yourtango.com

Slični članci

Simona Joksimović: Jesen je omiljeni period za vježbanje svim rekreativcima

Ultra magazin

Kako da se riješiš negativne energije u svom domu?

Ultra magazin

5 razloga zašto ne ostavljaš partnera koji te ne voli

Ultra magazin