Ultra Inspirativno

8 najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu

Shutterstock
IuteCredit
IuteCredit

Gotovo da nema čovjeka koji ne voli životinje. Ali nažalost, postoje mnogo vrste koje izumiru pred našim očima. Zbog različitih faktora poput onečišćenja, smanjivanja njihovog prirodnog staništa, klimatskih promjena i lova, neke divlje životinje su potpuno izumrle. Srećom, postoje hiljade organizacija posvećenih spašavanju ovih ranjivih stvorenja.

U nastavku donosimo listu najugroženijih životinja na svijetu. Nadamo se da će te tekst inspirisati da im uvijek pomogneš, bez obzira da li su ugrožene vrste ili ne.

Južnokineski tigar

Shutterstock
IuteCredit
IuteCredit

Populacija: vjeruje se da je vrsta potpuno izumrla u divljini.

Iako je u svijetu 50-ih godina prošlog vijeka bilo oko 4000 tigrova iz Južne Kine, lov na njih u godinama poslije doveo je do izumiranja ove vrste životinja u divljini. Zatim, kasnih 1970-ih, kineska vlada zabranila je njihovo ubijanje i stavili su ih na listu strogo zaštićenih životinja. Ipak, krajem 20. vijeka samo je između 30 i 80 prugastih zvijeri pronađeno u divljini.

Trenutno je južnokineski tigar okarakterisan kao kritično ugrožena vrsta, ali se zapravo smatra „funckionalno izumrlim“ zbog činjenica da u posljednjih 25 godina nije pronađen u divljini. U Kini i Južnoj Africi živi oko 100 ovih tigrova u zatočeništvu.

Vakita

Shutterstock

Populacija: 30

Vjerovatno ti ova životinja ne zvuči poznato, moguće zato što je otkrivena tek 1958. godine. Živi u Meksičkom zalivu, a njeno ime na španskom znači mala krava. Danas se procjenjuje da ih je ostalo svega 30, što je čini jednom od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. Nažalost, razlog zašto je naučnicima teško pronaći nije njihova mala veličina, već izumiranje koje je dovelo do alarmantne situacije. Iako živi u zaštićenom području Meksičkog zaliva, ilegalne ribolovne operacije učinile su svoje i dovele ovu vrstu gotovo do potpunog nestanka sa planete.

Javanski nosorog

Shutterstock

Populacija: 56 do 68

Postoji pet različitih vrsta nosoroga: javanski je onaj s najmanjom populacijom. Iako je, navodno, 1967. godine bilo smo 30 predstavnika ove vrste, danas ih ima čak 68. Iako svi žive u nacionalnom parku Ujung Kulon u Indoneziji, još uvijek postoje problemi sa uzgojem. Malen broj životinja koji je ostao redukuje njihovu genetsku raznolikost, što znatno otežava razmnožavanje.

Sumatranski nosorog

Shutterstock

Populacija: 80

Sa populacijom koja je mala skoro kao kod javanskog nosoroga, ostalo je samo otprilike 80 pojedinačnih sumatranskih nosoroga. S obzirom na to da su samo dvije ženke dobile mlade u zatočeništvu u posljednjih 15 godina, postoji bojazan da se ova kritično ugrožena vrsta neće moći vratiti sa ivice. Budući da se ove životinje suočavaju i sa gubitkom prirodnog staništa u divljini, mnogobrojne organizacije aktivno pokušavaju stvoriti zaštićena područja za njih kako bi se rasa spasila dok još može.

Amurski leopard

Shutterstock

Populacija: oko 84

Amurski leopard živi na istoku Rusije, a postoje dva razloga zašto se nalazi pred izumiranjem. Prvo, zbog masovnih sječa šuma, male životinje koje bi inače predstavljale hranu leopardima nemaju gdje živjeti, tako da traže nova životna staništa, a ove predatore ostavljaju bez obroka. Drugi razlog je taj što ih ljudi ubijaju zbog njihovog raskošnog krzna koje je veoma skupo.

Srećom, uz velike napore za očuvanje vrste, stvoreno je i utočište za amurske leoparde. Uspostavljanjem nacionalnog parka Zemlja leoparda, zajedno sa ostalim akcijama za pomoć ugroženoj vrsti, stvoreni su uslovi za borbu za njihovo razmožavanje i veći broj u svijetu.

Gorila sa Cross Rivera

Shutterstock

Populacija: 200 do 300

Stručnjaci procjenjuju da trenutno u divljini živi 200 do 300 gorila ove vrste. Međutim, teško je odrediti tačan broj, jer su oni prilično stidljiva stvorenja koja će radije ostati skrivena pred radoznalim i potencijalno štetnim ljudima. Oni su još jedna vrsta koja se suočava s probemom razmnožavanja zbog smanjene genetske različitosti, zbog čega je okarakterisana kao kritično ugrožena vrsta.

Malezijski tigar

Shutterstock

Populacija: 250 do 340

U  2004. godini, DNK testovima je dokazano da je malezijski tigar, sa Malajskog poluostrva i južnog vrha Tajlanda, odvojena podvrsta, a ne tip indokineskog tigra, kao što se ranije vjerovalo. Nažalost, vjeruje se da postoji tek nekoliko stotina ovih relativno nedavno otkrivenih životinja. To je zato što se suočavaju sa istim katastrofalnim problemima kao i drugi tigrovi – ostaju bez staništa.

Sjevernoatlantski pravi kit

Shutterstock

Populacija: 300 do 350

Danas se sjevernoatlantski pravi kitovi nalaze uglavnom uz atlantsku obalu Sjeverne Amerike, najviše zbog toga što su uglavnom izumrli u ostalim djelovima okeana. Suočeni sa opasnostima od klimatskih promjena, preko sudara brodova, do kobnih zapleta sa ribolovnom opremom, moćne zvijeri su na listi ugroženih životinja. Trenutno ih je samo 300 do 350 u otvorenim vodama.

 

Izvor: bestlifeonline.com

 

 

 

 

Slični članci

20 pjesama koje moraš dodati na playlistu za trčanje

Ultra magazin

Nema prave ljubavi bez 3 esencijalna faktora

Ultra magazin

Koje grčko ostrvo treba da posjetiš?

Ultra magazin