Ultra Zanimljivo

7 savjeta za zdravlje i vitalnost tvog psa

Svom najvjernijem prijatelju, moramo obezbijediti zdrav stil života i voditi računa o zdravlju i sreći svog kućnog ljubimca. Briga i njega kućnog ljubimca je ključna, ali ne zaboravimo i na njegovu sreću i igru. Predstavljamo ti 7 savjeta za vitalnost i zdravlje tvog psa. 

Foto: Pexels

Pas uvijek treba da ima zdravu i izbalansiranu ishranu, jer je već to veliki korak u prevenciji bolesti. Konsultuj se sa veterinarom, koja hrana najviše odgovara tvom psu, da li je to kupovna hrana, kuhana hrana bogata rižom, mesom i povrćem ili konzervirana i suha hrana u granulama. Pas mora uvijek da ima svježu vodu, koja mu je dostupna stalno. Kada ideš s njim u šetnju ponesi posudicu i flašu sa vodom. Veoma je opasno da pas dehidrira.

Foto: Pexels

Pas mora da ima redovne šetnje, trčanje, duge šetnje, slobodu da se kreće, jer to utiče ne samo na fizičko zdravstveno stanje, nego mu je to i mentalna stimulacija. Dakle, redovna fizička aktivnost je potrebna svakom psu. Boks ili lanac nisu preporučljivi. Omogući slobodno kretanje psu šetnjom po parkovima ili unutar ograđenog dvorišta.

Foto: Pexels

Redovni pregledi kod veterinara, a ne samo kada se pas osjeća loše. Ukoliko je pas zdrav, odvedi ga jednom u 6 mjeseci veterinaru na redovan pregled, kako bi se na vrijeme moglo reagovati i ustanoviti da li je pas zdrav i da li je sve u redu.

Foto: Pexels

Redovno psa čisti od parazita poput buha, krpelja, crijevnih parazita. Savjetuj se sa veterinarom oko preparata i proizvoda za čišćenje od parazira.

Foto: Pexels

Redovno vakciniši svog psa, kako bi se prevenirale bolesti i konsultuj se sa veterinarom oko dodavanja vitamina i minerala, odnosno korištenja suplemenata u ishrani svog psa.

Foto: Pexels

Igra je ključna, jer pored brige i njege pas je društveno biće koje voli da se druži i da se igra. Nemoj da te molećivim pogledom mora moliti za šetnju, druženje ili igru sa lopticom.

Foto: Pexels

Pripazi da ne daješ sitne životinjske kosti psu, jer to može izazvati teške probleme sa želucem, crijevima i stomakom. Pas treba da glođe samo veće životinjske kosti.

Slični članci

10 biljaka koje pročišćavaju dom i zbog kojih lakše dišemo!

Ultra magazin

Dr. Anthony Fauci otkriva kada bi se život mogao vratiti u normalu

Ultra magazin

Šta nam donosi pun mjesec u Biku?

Ultra magazin