Ultra Inspirativno

7 savjeta za stvaranje dublje veze sa partnerom/partnerkom

Znamo da ne možemo čitati misli jedno drugom u ljubavnoj vezi, ali želimo da dokučimo najdublje emocije partnera/partnerke, da steknemo povjerenje, da možemo jedno drugom da kažemo sve, da se otvorimo i da vodimo iskrene razgovore o svojim najdubljim emocijama. Potrebno nam je da imamo zdravu i srećnu vezu u kojoj smo povezani i u kojoj se osjećamo dobro i sigurno. U nastavku ti donosimo, 7 savjeta za stvaranje dublje emotivne veze.

Foto: Pexels

Imajte i jedno i drugo vrlo jasnu viziju od početnog perioda veze. Kako želite da veza funkcioniše? To uključuje komunikaciju, slobodu, emocije, granice, stavove, želje, ciljeve, strahove, sve. Ako su pitanja povjerenja tvoja briga, onda i oko toga moraš odmah na početku biti strog/stroga. Razgovaraj sa svojim partnerom o svim tim stvarima, vrlo jasno i otvoreno, kažite jedno drugom šta vas muči, šta vam smeta, šta vas raduje, šta vam ne odgovara ili odgovara.

Foto: Pexels

Uvijek zapamti da tvoj partner nisi ti. On ili ona potiču iz drugog porijekla, drugih pozicija, drugog okruženja, druge porodice, dakle ima drugačiju pozadinu i život u odnosu na tebe. Ima različite mentalne i emocionalne obrasce, različite načine suočavanja sa stresom, strahom i teškim situacijama i vremenima. Dakle, tvoj partner/partnerka neće reagovati identično na neku situaciju, kao ti i to je sasvim ok. Moraš naučiti prihvatiti te njegove/njene razlike, jer to dovodi po razumijevanja i poštovanja u vezi.

Foto: Pexels

Nesuglasice i svađe su vrlo česte u bilo kojoj vezi. Ovo zapravo stvara dublju vezu među partnerima, ako se iskreno i otvoreno iznesu pojedinačni stavovi u raspravi i ako se pokuša doći do rješenja, a da sukob ili svađa ne eskaliraju. Dakle, ne pokušavaj sakriti svoja istinska osjećanja, samo da bi se izbjegle nesuglasice, konflikti, rasprave i svađe. Jer kad prestanemo biti autentični, svoji, jasni, iskreni i otvoreni, to stvara razdvajanje i jaz između dva partnera. Dakle, ako se oko nečega ne slažete, budite iskreni i otvoreni u vezi toga. Stavite karte na sto, recite jedno drugom kako se osjećate, kako biste sve raščistili i našli najbolje rješenje.

Foto: Pexels

Uvijek poštujte vrijednosti i stavove jedno drugog. Ovo jača vezu. Ljudi mogu imati različite vrijednosti u nečemu, ali to ne znači da ne poštuju nečiji stav. Različite vrijednosti i stavovi su sasvim u redu, sve dok ne ugrožavaju tuđe vrijednosti i stavove.

Foto: Pexels

Neka vaša zajednička komunikacija, uvijek bude ljubazna i saosjećajna. Komunikacija je ključna u vezi i sigurno se može na fin, direktan i smiren način iskomunicirati ono što želimo. Otvoren i iskren odnos stvara dublju emotivnu vezu. U redu je pričati o svojim emocijama, strahovima, željama, napetostima. Važno je komunicirati, a ne držati stvari pod tepihom i čekati da eksplodiraju.

Foto: Pexels

Oboje biste trebali zajedno stvoriti prostor u kojem vas dvoje, možete pokazati svoje mane, ranjivosti i najdublje tajne i emocije. Ako ne možete izraziti svoja istinska osjećanja i biti autentični, tada veza nikada neće biti zdrava. Ovaj korak pomaže zacjeljivanju rana i trauma iz djetinjstva. Ovo stvara dublju i jaču vezu u kojoj vlada povjerenje i iskrenost.

Foto: Pexels

Svakodnevno pokažite ljubav jedno drugom, svojim postupcima i ponašanjem. Na primjer, možeš odabrati da voliš mane i neke dosadne navike svog partnera. Ljubav je i izbor. To omogućava da zavoliš sva nesavršenstva svog partnera/partnerke, jer ni mi sami nismo savršeni i imamo mane. Malim gestovima pokaži da ti je stalo svaki dan, jer svaki dan imaš mogućnost izbora da voliš osobu sa kojom si, da biraš da je voliš, takvu kakva ta osoba jeste. Prihvati i zavoli mane te osobe i pokaži da ti je stalo.

Slični članci

5 savjeta za kvalitetniji i produktivniji život

Ultra magazin

“Moj krug podrške” sve veći!

Ultra magazin

5 koraka za jutarnju motivaciju

Ultra magazin