Ultra Ukusno

7 razloga zašto treba da piješ sok od mrkve

IuteCredit
IuteCredit

Postoji razlog zašto zagovornici zdravog života, obavezno piju sok od mrkve. Mrkva je puna beta karotena, vlakana i antioksidanasa, koji mogu da značajno doprinesu benefitima za zdravlje. I dok je grickanje vlaknaste mrkve za užinu odlična ideja, jer će ti dati energiju potrebnu za funkcionisanje tokom dana, sok od mrkve ti omogućava da u potpunosti iskoristiš vitamine i minerale, koji se nalaze u ovom povrću. U nastavku pročitaj 7 razloga, zašto treba da piješ sok od mrkve.

Instagram/ @thegrumpygoji

Jača imunitet

Osim redovnog vježbanja i dovoljno sna, još jedan sjajan način da zaštitiš svoj organizam je da piješ sok od mrkve. Sok od mrkve obezbjeđuje optimalnu količinu vitamina C, a obzirom da naš organizam ne sintetizuje samostalno ovaj vitamin, potreban je unos ovog vitamina iz hrane ili suplemenata.

IuteCredit
IuteCredit

Poboljšava vid

Kada razmišljamo o benefitima mrkve, činjenica da je odlična za vid je vjerovatno prva stvar na koju pomislimo, najbolje od svega je što je to istina. Vitamini koje sadrži mrkva je čine odličnom za vid. Mrkva sadrži vitamin A, koji ne samo da je moćan antioksidans, već je i jedan od najvažnijih sastojaka za vid. Nedostatak vitamina A, može da izazove noćno slijepilo i gomilanje keratina u spojnici oka.

draxe.com

Sprečava želju za nezdravim grickalicama

Kada dobiješ želju za jelom između obroka, prvo što poželiš je nešto što je na dohvat ruke, kao na primjer kesica čipsa ili čokoladica. Čaša soka od mrkve, može da umanji potrebu za nezdravim grickalicama zahvaljujući sposobnosti da te zasiti. Čaša soka od mrkve obezbijeđuje iznenađujuću količinu proteina – više od 2 grama. Takođe, obezbjeđuje oko 2 grama vlakana. Ovi hranjivi sastojci, pomažu da se osjećaš sito duže vrijeme.

Instagram/@you_carrot

Poboljšava izgled kože

Poznato je da velike količine vode, mogu da unaprijede izgled kože, ali to može da uradi i sok od mrkve, i takođe može da pomogne da rane brže zarastu. Osim vitamina A, sok od mrkve je izvor i vitamina C, koji je veoma važan antioksidans. Vitamin C je važan za zarastanje rana, jer je potreban za proizvodnu kolagena, koji je glavni protein u našoj koži i vezivnom tkivu. I kao antioksidans, takođe sprečava oštećenje ćelija u organizmu.

Pomaže u kontrolisanju krvnog pritiska

Ako je krvni pritisak problem, čaša soka od mrkve svaki dan, mogla bi da bude jednostavan način da ga držiš pod kontrolom. Kalijum je mineral, koji važan u suzbijanju efekata natirijuma i pomaže u kontroli krvnog pritiska. Sok od mrkve je odličan izvor kalijuma, obezbjeđuje 689 miligrama po čaši, i  može da učini čuda za organizam.

Instagram/ @katherinelaine_cn

Sprečava nadimanje

Ne postoji ništa gore od nadimanja, posebno kada si planirala da obučeš omiljeni par farmerki. Kako bi osigurala da si u svom najboljem izdanju, preporučuje se pijuckanje soka od mrkve. Može da smanji nadimanje na dva različita načina, smanjujući količinu gaova u stomaku, i takođe pomaže da redovno mokriš.

Sjajan je za smanjenje holesterola

Sok od mrkve ne pomaže samo pri kontrolisanju krvnog pritiska. Takođe može da ti pomogne da smanjiš nivo holesterola. Sok od mrkve, sadrži veliku količinu kalijuma, za koji je dokazano da smanjuje holesterol.

 

Slični članci

Ovu limunadu ćeš pijuckati cijelo ljeto!

Ultra magazin

Voćno osvježavajuće vino za vrele dane

Ultra magazin

Granita od dinje, osvježavajuća poslastica sa Sicilije!

Ultra magazin