Ultra Kreativno

7 građevina sa nevjerovatnom arhitekturom

Arhitektura za sva vremena. Autor Audacious Architecture, Barry Stone, navodi sedam najnevjerovatnijih građevina na svijetu.

007 Elements, Austrija
vogue.com.au

Sjedi na 9974 metra nadmorske visine, unutar vrha planine Gaislachkogl u Söldenu, Austrija; konkretno skrovište na kojem bi zavidjeli bilo koji Bondovi zlikovci. Pristupa joj se putem brze žičare, a 007 Elements koji je dizajnirao arhitekta sa sjedištem u Insbrucku, Johann Obermoser, jednim dijelom je muzej, dijelom interaktivna instalacija i dijelom brlog planine. Unutar građevine ćeš naići na devet zasebnih galerija, svaka dizajnirana tako da prikaže „element“ karakterističan za film o Bondu.

Foro Boca, Meksiko
vogue.com.au

Postupak izrade betona na takav način da se na inače hladnoj površini kreira imitacija drveta, postaje sve popularniji element modernog dizajna – i rijetko se viđa da ima bolji efekat nego na vanjskim površinama koncertne dvorana Foro Boca (‘Forum u ušću’) na ušću rijeke Jamapa u Boca del Río, u meksičkoj državi Veracruz.

V&A Dundee, Škotska
vogue.com.au

Proces izgradnje bilo koje zgrade uvijek je priča sama po sebi, ali naročito u radikalnim, skulpturalnim oblicima V&A Dundee, prvom muzeju dizajna u Škotskoj, koji je transformisao istorijsku rivu u škotskom lučkom gradu Dundee. Zgrada je bez paralele i može se pohvaliti revolucionarnim dizajnom koji bi bilo teško izvesti još prije deset godina, zbog tehnologije potrebne za izgradnju i preciznost inženjeringa. To je prva zgrada u Ujedinjenom Kraljevstvu koju je projekovao veliki japanski arhitekt Kengo Kuma, čiji je dizajn pobijedio na međunarodnom polju od 120 prijava.

Harbin Opera House, Kina
vogue.com.au

Harbin Opera House koju su dizajnirali MAD, jedna je od najinspirativnijih novih zgrada na planeti. Skulpturalno uzvišena, oduzima dah, sila prirode – kritičarima je ponestalo superlativa u pokušajima da prenesu veličanstvo ove građevine. Izlazi iz okolnih močvarnih područja na 80.000 kvadratnih metara čistog zen-a u centralnom dijelu novog gradskog Art Hub-a. Osnivač MAD-a Ma Yansong pokušao je da stopi zgradu u sam horizont, crpeći inspiraciju iz vode koja teče duž obale rijeka.

Morpheus, Makao
vogue.com.au

Zgrade sa egzoskeletima nikada neće izgubiti svoj sjaj. Njihovo samopouzdanje, njihova hrabrost su ogoljeni. Stavljaju inženjering u prvi plan. I malo zgrada na planeti je preobrazilo inženjersku disciplinu i dodelilo joj slavni status koji zaslužuje poput hotela Morpheus na ostrvu Makao, remek-djelo Zaha Hadid Architects.

Centro Botin, Španija
vogue.com.au

„Htio sam da zgrada leti“, Renzo Piano je jednom rekao za građevinu Centro Botín. I tako se i čini, građevina smještena na rivi u Santanderu na sjeveru Španije, nalik na krila neke nesretne, mehaničke morske ptice. Ali kada su se obratili velikom talijanskom arhitekti da je izgradi, mještani su se zabrinuli da će njegov veliki dio izbrisati njihov pogled na Kantabrijsko more. Ali nisu trebali brinuti, Muzej je podignut, ležeći iznad mreže od bijelih stubova visokih šest metara.

Muzej Tirpitz, Danska
vogue.com.au

U avgustu 1944. godine, ispred malog obalnog sela Blåvand, na zapadnoj obali danskog poluostrva Jutland, okupacijske nacističke snage izgradile su betonski kompleks bunkera koji nikada nije završen, jedan od oko 200 bunkera koji su bili uzdignuti duž danske obale. Poznat i kao bunker Tirpitz po istoimenoj njemačkoj bici, bio je dio Atlantskog zida Adolfa Hitlera, ambiciozne, ali u konačnici uzaludne odbrambene linije dizajnirane za sprečavanje slijetanja saveznika u Evropi. Kad se rat završio, mjesto je napušteno. Lokalna opština je 1991. godine prostor pretvorila u mali muzej koji je posjetiocima ispričao priču Atlantskog zida. 2012. godine donesena je odluka o proširenju muzeja i stvaranju četiri nova galerijska prostora. Bila je to monumentalna transformacija izazovnog, restriktivnog mjesta, a Bjarke Ingels Group (BIG) je naručena da to izvede.

 

Izvor: vogue.com.au

Slični članci

Ove umjetničke slike pokazuju sve što želiš ovog ljeta!

Ultra magazin

Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta

Ultra magazin

Omiljeni Disney likovi od sada i kao akcioni heroji!

Ultra magazin