Ultra Kreativno

6 savjeta stručnjaka za dizajn kako učiniti dom sretnijim i zdravijim

IuteCredit
IuteCredit

Nakon što smo proveli više od godinu dana uglavnom kod kuće, većina ljudi poželjela je unijeti neke ozbiljne promjene u svoj prostor. Ali to je dobra stvar. Ovo vrijeme kod kuće prisililo nas je da izvršimo popis onoga šta nam se dopada, a šta ne, i sada je vrijeme da odlučimo koje vrste trajnih promjena naš dom mogu dugoročno učiniti sretnijim i zdravijim mjestom. 

Foto: unsplash

Studenti Njujorške škole za unutrašnji dizajn, Amy Richards i Paul Lee, govore o tome koji trendovi dizajna i dekora iz proteklih godinu dana zaslužuju trajno mjesto u tvom prostoru.

1. U dobar dizajn enterijera vrijedi uložiti

IuteCredit
IuteCredit

Čak i u normalnim okolnostima, provodimo puno vremena u zatvorenom prostoru. Paul ističe da su „studije Agencije za zaštitu okoline (EPA) zaključile da prosječna osoba provede oko 90% svog života u zatvorenom“. A te studije su rađene prije nego što su preporuke za ostanak kod kuće uopšte bile aktuelne. Imaj u vidu tu činjenicu prilikom planiranja kućnog budžeta.

U redu je koristiti pomoć profesionalca kad imaš mogućnost, ili čak usavršavati vlastite dizajnerske vještine kroz DIY projekte. Jer ko zna? Možda ćeš otkriti novu karijeru koju ćeš voljeti.

KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES

2. Svestranost je ključna

Jedno od Amyinih ključnih dizajnerskih rješenja iz njenih projekata tokom protekle godine je da su naši prostori morali biti „rekonfigurisani“ kako bi se napravio prostor za posao, školu i vrtiće – sve pod jednim krovom. Ali ova vrsta svestranosti takođe je nešto što ćemo sigurno poželjeti i u budućnosti.

Sad kad smo (milom ili silom) shvatili puni svestrani potencijal naših prostora, ima smisla razmotriti kako dom može na više načina obavljati više zadataka. Pri planiranju bilo kojeg dizajnerskog projekta, Amy preporučuje razmišljanje izvan okvira kod odlučivanja kako najbolje iskoristiti prostor. To može značiti bilo šta, od pretvaranja trpezarije u prostor koji bi mogao biti udobna radna soba do uređivanja mjesta za trening kod kuće u dnevnoj sobi.

Odabir pravog namještaja, rasporeda i osvjetljenja je ključan, ali poenta je u tome – što je prostor svestraniji, bolje će pratiti tvoj životni stil.

3.  Prirodno svjetlo zlata vrijedi

Jedno od najzdravijih bogatstava koje kuća ili stan mogu imati je dobro prirodno svjetlo. “Izloženost svjetlu poboljšava raspoloženje”, kaže Amy. “To može vaš prostor učiniti privlačnijim, većim i baca više zraka na vaše omiljene biljke.” A svi znamo da srećne biljke i nas čine srećnima.

“Takođe bi se trebao uzeti u obzir odgovarajući dekor prozora koji bi koristio ukućanima”, dodaje Paul. “Odabir odgovarajućeg dekora prozora za kontrolu količine svjetlosti koja se propušta u prostor može potencijalno uštedjeti troškove električne energije, stvoriti ambijent, i u konačnici stvoriti zdravo okruženje.”

Foto: unsplash

4. Dnevno svjetlo utiče i na izgled

Uz fizički prostor u sobi, prirodno svjetlo trebalo bi biti i ključna komponenta prilikom konfigurisanja rasporeda namještaja. “Lično bih pokušao efikasno iskoristiti prirodno svjetlo”, sugeriše Paul. “To bi onda diktiralo raspored namještaja.” To znači iskoristiti područja na kojima imate najviše prirodnog osvjetljenja kao prostore u kojima provodite najveći dio svog dana.

A kad razmišljate o promjenama, uvijek pokušajte vidjeti prostor ili barem njegove slike više puta tokom dana, kako biste mogli bolje procijeniti šta bi gdje moglo funkcionisati.

5. Očistite, raščistite, ponovite

Prilikom doniranja ili prodaje neiskorištene odjeće, namještaja i ostalih nepotrebnih stvari trebali bismo se osjećati katarzično, a to ima i ogroman uticaj na zdravlje naših domova. Iako je redovno sređivanje doma važno, Amy takođe podsjeća da „ništa nije zanimljivije od pronalaska skrivenog predmeta koji je bio zaboravljen. “Uvijek uživam u “kupovini” u sopstvenoj kući kako bih promjenila mjesto predmetima koji su predugo na jednom mjestu.”

6. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života je važnija nego ikad

Mnogi su shvatili važnost postojanja posebnog radnog prostora koji je odvojen od ostatka kuće ili se može skloniti nakon završetka radnog dana. „Možda će vam biti ugodno i lako raditi od kuće u krevetu na laptopu. Međutim, to nam može odvratiti pažnju i prouzrokovati zamagljenu granicu između vremena koje nam treba za odmor i normalno funkcionisanje“, kaže Amy. Rad iz kreveta, ili sa bilo kojeg drugog improvizovanog mjesta, može negativno uticati na dobrobit i uzrokovati probleme koji se kreću od bolova u vratu do nedostatka sna. Namjenski radni prostor ključna je investicija za sve koji rade od kuće.

 

Izvor: apartmenttherapy.com

Slični članci

Umjetnica ilustruje svoje trudničko putovanje, da nikad ne zaboravi te trenutke

Ultra magazin

Zašto nije lako biti influenser?

Ultra magazin

JYSK je krenuo u najveću globalnu kampanju za zapošljavanje

Ultra magazin