Ultra Zanimljivo

6 savjeta kako da održiš vezu na daljinu

Nećemo lagati, veza na daljinu je komplikovana. Veoma je teško biti daleko od voljene osobe, kada ne možeš da je dodirneš, da podijeliš važne trenutke u životu. Svaka veza je posebna i svijet za sebe, i ne postoje univerzalna pravila koja važe za sve, ali ovdje možeš pročitati 6 savjeta stručnjaka kako da se bolje nosiš sa razdvojenošću od voljene osobe.

Unsplash

Ocijeni vezu

Razdvojenost može da bude test za vezu, zato bi od početka trebalo da postaviš sebi nekoliko pitanja kako ne bi bilo iznenađenja: kako ide vaša veza? Da li se osjećaš sretno i ugodno sa partnerom? Da li ste u stanju da komunicirate na konstruktivan način i sa poštovanjem? Da li se uzajamno podržavate? Da li se osjećaš voljeno? Šta svako od vas očekuje od veze? Nije isto razdvojiti se na par sedmica zbog odmora, kao nekoliko mjeseci (ili godina) zbog posla i sa malim šansama zajedničkog života na istom mjestu. Ali, ono što je zaista važno je stav i motivacija, kako tebe tako i tvog partnera, da nastavite kao par.

Prihvati promjene i postavi nove temelje

Sve veze su “živo biće”, mijenjaju se u zavisnosti od okolnosti, ključnih trenutaka i vašeg ličnog rasta. Tako da je veoma važno da radite na stvaranju promijena koje želiš da vidiš u vezi. Ne pokušavajte da radite stvati kao prije, treba da zajedno pronađete novi sistem koji funkcioniše. Zbog toga, treba da postavite čvrste temelje vaše “nove” veze i da se prilagodite situaciji. Otvoreno porazgovarajte o tome šta svako od vas želi u ovoj novoj fazi, šta je dopušteo, a šta ne. Stvorite nova “pravila”, tako ćete znati kako da se ponašate, šta da izbjegavate, šta je važno, iitd. Veoma je korisno da se prisjetite vrijednosti koje vas vežu i čine snažnim: razumijevanje, povezanost, saosjećanje, povjerenje, vjernost…Vrijednosti su osnova vaše veze.

Unsplash

Prihvati promjene kod partnera

Doživljavaćete snažne promjene koje će uticati na oboje individualno i na način na koji se odnosite jedno prema drugom. Generalno, osoba koja odlazi daleko je ta koja proživljava najviše promijena. Upoznaće nove ljude i nova mjesta. Suočiće se sa novim iskustvima i moraće da bude sposobna da se suoči sa svim novim stvarima. Zato su putovanja nešto što čini da rastemo kao osobe. Nešto što te duboko promijeni. I to je divno, ali moramo biti svjesni opasnosti da druga osoba ne prihvati da se partner promijenio, i da to doživi kao vid izdaje. Osim toga, moguće je da će neko vrijeme tvoj partner mnogo pričati o svojim putovanjima, iskustvima, dodgađajima i da ćeš se sve više osjećati sve dalje od njega. Umjesto da se naljutiš treba da posmatraš novonastalu situaciju malo zrelije. Naoružaj se entuzijazmom, i budi sretna zbog njega. Budi zahvalna i iskoristi njegov rast koji je dobar i za tebe. Prestani da razmišljaš o promijeni kao o prijetnji. Tvoj partner želi da podijeli sa tobom svoja iskustva, želi da učestvuješ u njegovom životu. Treba da shvatiš da si i ti evoluirala i doživjela nove stvari iako si ostala ovdje. Malo svježine u vezi je dobra prilika da se prekine rutina i da jedno drugo vidite na novi način i da se ponovo zaljubite.

Vjeruj i opusti se

Povjerenje ne znači da znaš sve o drugoj osobi, znači da ne treba da znaš. Treba da budeš svjesna da svaki sekund tvoj parner odlučuje da nastavi vezu sa tobom i da ne želi da bude sa drugom osobom uprkos komplikacijama koje nosi veza na daljinu. Ako je dok ste bili zajedno dokazao da je vjeran, da te poštuje -nema razloga da brineš sada. Vjeruj. Daj mu slobodu. Ne pokušavaj da ga vežeš. Ne možeš (i ne trebaš) sve da kontrolišeš. Jedino ćeš patiti i biti napeta svaki dan. Ako se tvoj partner osjeća da ga ispituješ kao da je u policiji, osjetiće da mu ne vjeruješ i sve više će se udaljavati, a veza će patiti.

Foto: Pexels

Budi zahvalna i uživaj

Ne postoji jedinstven i savršen model veze. Postoje ljudi koji ne mogu da održe vezu na daljinu, dok je za druge idealno rješenje, jer imaju podršku i partnera bez pretjerane stege. Obično je razdvojenost na neko vrijeme dobra za vezu. Shvatiš koliko voliš partnera, nedostajete jedno drugom, čak je moguće da vam se veza poboljša, jer se smanjuje napetost zajedničkog života, pričate češće i više obraćate pažnju jedno na drugo, tako da ima i svoje pozitivne strane. Koji god da je tvoj slučaj, treba da iskoristiš prednosti koje ti daje veza na daljinu. Na primjer: imaš više vremena za sebe, za razvoj karijere, više vremena za prijatelje, možeš da upoznaš nove ljude i  mjesta, da uživaš u hobijima, itd. Ponekad, fizička razdvojenost čini da “procvjetaju” tvoji najgori strahovi i nesigurnosti, zato je takođe odlična prilika da se suočiš sa njima i da ih prevaziđeš. To će te učiniti boljom osobom i boljim partnerom, jer ćeš više vjerovati u sebe i u druge.

Reguliši svoje emocije

U idealnom slučaju oboje ste se dogovorili o ovoj razdvojenosti. Međutim, čak i u tom slučaju, prilično je lako da osjetiš ljutnju zbog situacije, jer ne možeš slobodno da uživaš u svom partneru kao ranije. Osim toga, veoma je lako tokom tog perioda da osjetiš tugu, zabrinutost, frustraciju, strah i samoću. Nemoj da gledaš na daljinu kao na napuštanje, kao nešto lično. Misli na prave razloge zbog čega je tvoj partner morao da ode, sigurno nema veze sa tobom. Moraš da odgovaraš za svoje emocije i reakcije. Ovo je savršen trenutak da naučiš o upravljanju emocijama i da izvučeš najbolje iz ovog komplikovanog perioda. Tako ćeš izbjeći da ljutnja i frustracija koje osjećaš igraju protiv tebe i tvoje veze.

Slični članci

10 biljaka koje pročišćavaju dom i zbog kojih lakše dišemo!

Ultra magazin

Dr. Anthony Fauci otkriva kada bi se život mogao vratiti u normalu

Ultra magazin

Šta nam donosi pun mjesec u Biku?

Ultra magazin