Ultra Ukusno

6 razloga zašto trebaš piti crni čaj

Listovi crnog čaja potiču od biljke Camellia Sinensis, koja ima ista svojstva poput zelenog i bijelog čaja. Crni čaj je široko konzumiran napitak u svijetu, a često ga miješaju i sa drugim čajevima. Konzumacija crnog čaja, donosi nam i nekoliko važnih zdravstvenih benefita, koje možeš pročitati u nastavku.

Foto: Pexels

Smanjuje rizik od raka

U nedavnoj studiji, vidjelo se da crni čaj sadrži polifenole, koji mogu smanjiti rizik od rasta tumora u tijelu. Dakle, konzumacija crnog čaja može smanjiti rizik od raka dojke, pluća, kože i prostate.

Ima antioksidativna svojstva

Crni čaj ima antioksidativna svojstva, koja uklanjaju sve toksine iz našeg tijela, smanjujući rizik od mnogih hroničnih bolesti. Antioksidanti katehini, teaflavini i tearubigini u čaju, unapređuju cjelokupno zdravlje.

Foto: Pexels

Poboljšava zdravlje srca

Crni čaj takođe sadrži flavonoide, koji poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od mnogih kardiovaskularnih bolesti. Dakle, uključivanje crnog čaja u svakodnevnu prehranu, može biti odlično za zdravlje srca.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Crni čaj takođe značajno smanjuje rizik od moždanog udara, koji je jedan od vodećih uzroka smrti. Moždani udar nastaje, kada je krvna žila u mozgu blokirana ili pukla. To dokazuju i studije, koje tvrde da crni čaj ima neka potencijalna svojstva, koja mogu spriječiti moždani udar.

Smanjuje loš holesterol

Redovna konzumacija crnog čaja, može efikasno regulisati holesterol u tijelu. Topla šolja crnog čaja ujutro čini nas energičnim i fokusiranim.

Osim nabrojanih 5 benefita crnog čaja, konzumacija ovog čaja može takođe smanjiti krvni pritisak, poboljšati zdravlje crijeva, regulisati razinu šećera u krvi, spriječiti rast bakterija u ustima, itd.

 

Slični članci

“Zlatni” humus koji će te oduševiti

Ultra magazin

Zdrava čokoladna tortica bez pečenja

Ultra magazin

Naučnici otkrili idealan omjer voća i povrća za dug i zdrav život

Ultra magazin