Ultra Zanimljivo

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Od smrdljivih kanti za smeće do mašina za pranje posuđa neugodnih mirisa, postoji toliko stvari u tvom domu, koje ne doprinose njegovom mirisu i svježini. Postoje jednostavni trikovi da se izboriš s neugodnim mirisima i osvježiš zrak u svom domu. Primijeni ove trikove i tvoj nos će ti biti zahvalan.

bolji miris doma
Foto: freepik.com
Osvježi svoj frižider vanilijom

Isproban trik kako bi tvoj frižider bolje mirisao: vata umočena u ekstrakt vanile. Evo kako to funkcioniše: nakon što se pozabaviš svim mogućim uzrocima mirisa (provjeri ima li pljesnivog povrća ili umaka na policama), namoči vatu u ekstrakt vanile i ostavi je na maloj posudi na jednoj od polica. Topao miris vanilije će prožeti frižider.

Osvježi kantu za smeće

Neizbježno je da tvoja kuhinjska kanta za smeće s vremena na vreme ima neugodan miris, posebno ako je zaboraviš izvaditi. Primijeni ovaj trik! Najprije obloži dno kante s nekoliko slojeva novina, koje će apsorbirati sva curenja. Zatim pospi dno mljevenom kafom. Kafa će ublažiti mirise.

bolji miris
Foto: freepik.com
Otkloni mirise iz mašine za pranje posuđa sirćetom

Ako tvoja mašina za pranje povuče mirise prljavog posuđa, pokreni pranje sa 2 šolje bijelog sirćeta umjesto deterdženta. Sirće je prirodno antibakterijsko sredstvo i osvježava mašinu. Da zadržiš svježinu mašine, isperi tanjire prije nego što ih staviš, ako ne pereš često mašinu za posuđe.

Neka aktivni ugalj osvježi sve

U 2018. godini, stručnjakinja za čišćenje Melissa Maker, suosnivačica Clean My Space, podijelila je svoj trik za dezodoriranje najsmrdljivijih mjesta u kući: mali filteri s aktivnim ugljem. Drveni ugalj prirodno upija mirise i vlagu, održavajući sve, od tvoje torbe za teretanu do ormara, svježim i mirisnim. “Dobri su posebno u područjima kao što su kante za pelene, smeće i kutije za otpatke”, kaže Maker.

bolji miris doma
Foto: freepik.com
Aromatični lonac

Kada želiš da ti cijeli dom što prije zamiriše, slijedi sljedeći savjet: stavi lonac za kuhanje. U suštini, kuhaš aromatične sastojke, poput bilja i začina, u loncu vode da ispuniš svoj dom ukusnim mirisom. Za zimsku verziju ovog lonca odaberi citruse poput limuna i narandže, uz klinčiće, cimet, vaniliju.

Osvježi kauč i zavjese

Uzmi bocu jeftine votke iz svog ormarića za alkoholna pića i možeš je koristiti za popravljanje mirisa tapaciranih sofa ili zavjesa. Dodaj malo nerazrijeđene votke u bocu sa raspršivačem, a zatim je lagano nanesi na tkaninu. Vodka, prirodni dezodorans i dezinficijens, ukloniće mirise, tako da će tvoja sofa ostati svježa između opsežnijih sesija čišćenja.

Izvor: realsimple.com

Slični članci

Sigurno spavaš u nepravilnom položaju. Otkrivamo zašto!

Ultra magazin

Imaš problema sa pamćenjem imena ljudi i lica? Evo zašto je to tako!

Ultra magazin

Međunarodni dan zagrljaja: Danas zagrli svoje bliske!

Ultra magazin