Ultra Inspirativno

6 afirmacija koje bi roditelji trebali češće govoriti djeci

IuteCredit
IuteCredit

Važno je pomoći djeci da na vrijeme razviju osjećaj samopoštovanja. Ali, kako to postići? Kroz građenje vještina, razvijanje kompetencije i pravilnog osjećaja povezanosti sa roditeljima, djeca uz njihovu malu pomoć mogu izrasti u sigurne i samopouzdane osobe. Pročitaj šest zdravih afirmacija koje roditeljima olakšavaju posao.

Unsplash

Bravo, odličan posao“

Jednostavno, zar ne? Trenutak kada ovo roditelji trebaju izgovoriti je kada dijete uspješno savlada bitnu prepreku, što će zavisiti od toga koliko dijete ima godina. To može biti trenutak kada napokon izgovori riječ pravilno, uspije zavezati pertle ili položi najteži ispit u srednjoj školi. Kada se to desi, roditelj treba pogledati dijete ravno u oči i sa ponosom izgovoriti ove riječi. Kada savladana vještina postane dio njihohog svakodnevnog života, nema potrebe da se više ponavljaju pohvale. Tada je već vrijeme za sljedeći, veći izazov.

IuteCredit
IuteCredit

Trenutno se osjećaš …“

Fraze koje potvrđuju osjećaje važne su za razvijanje emocionalnog jezika. Recimo da se dijete zbog nečega osjeća loše. Ako započnemo razgovor sa „Možeš to učiniti. Radio/la si to već prije“, ta će taktika vjerovatno propasti, jer zanemarujemo ono kroz šta dijete trenutno prolazi. Umjesto toga, moramo se voditi empatijom i reći “upravo sada, pokušavaš naučiti ovu novu stvar.” Ideja je da želimo borbu vezati za sadašnji trenutak ili situaciju. Pokušati objasniti zašto se dijete tako osjeća i otkriti koji je uzrok trenutnog stanja. Tako što analiziramo zajedno sa njima probleme, ukazujemo im na to da nisu sami i da smo tu da im pomognemo.

Unsplash

“Trebamo napraviti pauzu”

Roditelji ne smiju konstantno forsirati djecu i miješati se u njihove probleme. U redu je da se djeca muče i ne uspijevaju, jer tako rizikuju i uče važne životne lekcije. U trenucima kada vidimo da je djeci dosta razgovora, trebamo ih pustiti da predahnu i da se smire. Ako nešto nije išlo kako su isplanirali, treba vremena da to razumiju i odluče koji je sljedeći korak. Pričajte sa njima tako da shvate da su neuspjesi sastavni dio života i da pomoću njih na kraju dolazimo do svojih ciljeva.

“Šta misliš da sljedeći put pokušaš to uraditi bez moje pomoći”

Kompetencija ne dolazi samo iz prihvatanja novih izazova. Djeca je dobijaju i poboljšanjem u koracima i dijelovima onoga što su već radila. I dok oni nisu svjesni da se to dešava, roditelji jesu, pa iako su im možda već pomogli u rješenju, pametno je polako se odmaknuti i pustiti ih da sami završe. Oni bi se mogli oduprijeti i zatražiti pomoć, ali na roditeljima je da ih puste da se bore, kako bi mališani shvatili za šta su sve sposobni.

“Volim vrijeme koje provodimo zajedno”

Foto: unsplash

Razumljivo je da roditelje nekada stignu obaveze i da nemaju dovoljno vremena kao inače, koje provode sa djecom. Bitno je pronaći granicu, i truditi se da organizacija vremena bude takva da djeca ne ispaštaju. Zato, dok zajedno uživaju u različitim aktivnostima, roditelji djeci trebaju pokazati koliko vole provoditi vrijeme zajedno i koliko su im značajni takvi momenti.

Ovo je novo za mene. Učim u hodu.”

U redu je naći se u ovakvoj situaciji, a u redu je i sa djecom podijeliti svoje misli. Kada se roditelji nađu pred novim i nepoznatim izazovom, posebno kada ima veze sa djecom, najbolje je otvoreno razgovarati i pokazati da je trenutna situacija nova za njih i da nemaju iskustva. Iz iskustva roditelja, djeca će lakše izvući pouku i znati kako se ponašati u sličnim situacijama.

 

Izvor: fatherly.com

Slični članci

Simona Joksimović: Jesen je omiljeni period za vježbanje svim rekreativcima

Ultra magazin

Kako da se riješiš negativne energije u svom domu?

Ultra magazin

5 razloga zašto ne ostavljaš partnera koji te ne voli

Ultra magazin