Ultra Inspirativno

5 znakova da ne znaš odrediti svoje granice

IuteCredit
IuteCredit

Uspjeh je uvijek zavisio o sposobnosti postavljanja granica. Ili kako je to slavno rekao Steve Jobs, “Fokus je na tome da se nauči reći ne”. Sada, tokom pandemije, tvoj poslovni napredak može mnogo zavisiti o tvojoj mogućnosti postavljanja granica.

Foto: Pexels

S obzirom na to da mnogi od nas žongliraju sa stresom u kući, opštom anksioznošću povezanom s virusom i novim radnim izazovima koje donosi pandemija, odbijanje nekih zahtjeva i direktno izražavanje vlastitih potreba ključna je vještina preživljavanja.

Kako znati doprinosi li nedostatak granica osjećaju stresa i izgaranja? Pročitaj u nastavku.

IuteCredit
IuteCredit

Osjećaš se ogorčeno

Unsplash

Ako se osjećaš ogorčeno nakon što nešto pristaneš uraditi, to je dobar znak da je još na početku trebalo odustati od toga, kako ti je osjećaj i govorio. Ogorčenost je redovan znak da smo prešli vlastite granice i da je potrebna sposobnost prepoznavanja i utvrđivanja istih.

Osuđuješ tuđe izbore

Unsplash

Kakve veze loše razmišljanje o ponašanju drugih ima u vezi s tvojim vlastitim granicama? Pokušaćemo to ilustrovati:

“Prijateljica ti pošalje poruku nekoliko sati prije dogovora da ga mora otkazati, jer ima druge prioritete. Iako smatraš da je to neodgovorno i sebično, u sebi znaš da bi to bio i tvoj prvi izbor, ali odluka nije pala na njega, jer ti se to činilo neispravno i jer si previše odgovorna osoba. Ipak, nastavljaš nju osuđivati što je uradila nešto što bi bio i tvoj izbor. Način na koji je to uradila možda nije ispravan, ali je barem poslušala svoje potrebe. Isto i ti trebaš uraditi u sličnim situacijama. Odredi prioritete i produktivno koristi vrijeme”.

Pretvaraš se u kameleona

Unsplash

Prirodno je prilagoditi sebe i svoju ličnost tako da odgovaraju konkretnom kontekstu – ne razgovaraš sa svojim šefom na isti način kao sa partnerom. Ali, neprihvatljivo je mijenjati svoju ličnost, stavove i uvjerenja, da se svidiš nekome. Ako “postaneš ko i šta druga osoba želi i treba da budeš – u ličnosti, sklonosti, temperamentu, pa čak i izgledu”, razmisli o radu na vlastitim granicama.

Zavidiš na tuđem uspjehu

Unsplash

Ako je tvoja prva reakcija na uspjeh drugih ljudi zavist ili ljubomora, to je znak da nisi u miru sa sobom. To što je neko drugi uspješan, ne umanjuje tvoj potencijal i priliku da napraviš sličan rezultat. Kada shvatiš da ti drugi nisu konkurencija, već primjer kojem trebaš težiti, život će ti postati produktivniji. Ali, za to je potrebno odrediti jasne granice.

Često si ljut/a

Unsplash

Skloni smo ljutnji kao reakciji na ponašanje drugih, ali brojna istraživanja pokazuju da se zapravo često radi o našim emocionalnim borbama. Ljutnja je znak da imamo potrebu koja se ne ispunjava ili da imamo granicu koja se prelazi. Problem može biti loše ponašanje druge osobe ili tvoja nesposobnost da kontrolišeš svoje granice. Svakako treba vremena da razmisliš priije nego što reaguješ.

 

Izvor: inc.com

Slični članci

Simona Joksimović: Jesen je omiljeni period za vježbanje svim rekreativcima

Ultra magazin

Kako da se riješiš negativne energije u svom domu?

Ultra magazin

5 razloga zašto ne ostavljaš partnera koji te ne voli

Ultra magazin