Ultra Ukusno

5 zdravih užina pred odlazak na spavanje

Obrok prije odlaska u krevet mnogi izbjegavaju, smatrajući da je nezdrav i da utiče na debljanje. Ipak, kasni obroci mogu biti dobri za zdravlje, ukoliko se konzumiraju na pravilan način. Donosimo prijedlog zdravih užina prije završetka dana.

Kikiriki puter sa hljebom od cjelovitih žitarica

Pexels

Puter od kikirikija sadrži mnoge zdrave masti neophodne ljudskom organizmu, pod uslovom da se ne konzumira u prevelikim količinama. Uz to, sadrži aminokiselinu triptofan, koja je korisna za opuštanje mišića i mozga. Iako u američkim filmovima često viđamo kako ga jedu samog, nije grijeh naveče ga namazati u maloj količini na zdravi hljeb.

Bademi

Pexels

Bademi su izvrsni za mozak, a sadrže melatonin i magnezijum, koji pomažu i dobrom snu. Iako su orašasti plodovi kalorični, mala količina badema će ublažiti osjećaj gladi pred spavanje i pomoći da lakše zaspiš. Šaka badema je optimalna užina pred odlazak u krevet.

Grčki jogurt sa bobičastim voćem

Pexels

Svi mliječni proizvodi sadrže kalcijum koji je dobar za opuštanje i smanjenje stresa, a grčki jogurt je dovoljno lagan da ne izazove nikakve smetnje u stomaku pred kraj dana. U kombinaciji sa bobičastim voćem, umiruje um i opušta mišiće.

Voće

Pexels

Voće je najjednostavniji i najbrži obrok, kada nemaš vremena i snage spremati nešto komplikovanije za večeru, a osjećaš glad. Kao i sa orašastim plodovima, ni sa voćem ne treba pretjerivati. Korisne hranjive tvari mogu pomoći u izgradnji imuniteta organizma i pružiti bolji san, koji neće stvarati probavne probleme sljedeći dan.

Sir

Pexels

Sir je idealan obrok pred spavanje. Zbog probiotičkih bakterija, pozitivno djeluje na zdravlje i ne opterećuje probavu u kasnim satima. Zahvaljujući kazeinu, mliječnoj bjelančevini, sir pozitivno utiče na regeneraciju mišića i neophodan odmor organizma tokom noći.

Slični članci

Ukusne tortilje sa jajima, maslinama i šampinjonima

Ultra magazin

Sočna pasta sa bundevom!

Ultra magazin

Chia sjemenke – evo šta kažu stručnjaci o ovom crnom magičnom zrnu

Ultra magazin