Ultra Inspirativno

5 trikova koji ti pomažu da pobijediš zimsku depresiju

Zimski blues ili zimska depresija, čest je fenomen koji dolazi sa mračnim i hladnim danima i tada se možeš osjećati loše, neraspoloženo, potišteno i letargično. Isprobaj ovih 5 efikasnih načina, kako da pobijediš sezonsku depresiju i podigneš raspoloženje.

Foto: Pexels

Zima je godišnje doba, kada se možemo bez razloga osjećati tužno, neraspoloženo i potišteno. Kraći dani i duže, hladne, mirnije noći, mogu učiniti da se osjećaš mračno i turobno. Pogotovo nakon završetka novogodišnjih i božićnih praznika, osjećamo se letargično i melanholično.

Ova depresija i anksioznost, koja dolazi sa zimskom sezonom poznata je kao zimski blues. U takvim trenucima sve što želiš je da se zavučeš u svoj udobni krevet, pod dekicu. Ali najčešće to nije moguće, osim možda vikendom, jer imamo mnogo poslovnih, porodičnih obaveza tokom radnih dana. Međutim, imamo za tebe nekoliko jednostavnih načina, da povećaš nivo dobrog raspoloženja i da se osjećaš bolje tokom zimske depresije.

Foto: Pexels

Aktiviraj se

Idi u šetnju ili treniraj kod kuće ili pleši do mile volje u svojoj sobi. Bavljenje fizičkom aktivnošću efikasan je način za sprečavanje depresije i trenutno podizanje raspoloženja.

Druži se

Zimi te letargija može primorati da ostaneš u krevetu cijeli dan. Ali, potrudi se komunicirati s ljudima i ostati u kontaktu sa svojim prijateljima. Planiraj odlazak na kafu sa prijateljima ili video poziv s njima i sigurno ćeš se osjećati bolje i lakše u njihovom društvu.

Uživaj u prirodnom svjetlu

Mračne i turobne zime ponekad mogu biti previše za nas, zato koliko možeš tokom dana upijaj dnevno svjetlo, izlazeći u jutarnje šetnje ili sjedeći pored prozora, dok nešto radiš na računaru.

Foto: Pexels

Zdravo se hrani

Jedi hranu poput tamne čokolade ili toplu supu ili čaj, dosta povrća i voća i orašastih plodova. Uživaj u toplom kakao napitku da se ugriješ i popraviš raspoloženje.

Praktikuj rituale i rutine

Odupri se nagonu da cijeli dan budeš u krevetu i praktikuj dnevnu rutinu i male rituale. Drži se rasporeda spavanja (ranije ustajanje i raniji odlazak u krevet) čitanja knjiga pred spavanje, meditacije, vježbi disanja, istezanja i napravi listu zadataka, koje moraš obaviti tokom dana, da bi ostao/ostala aktivna i da se dobro osjećaš kada pratiš rutinu, svoje rituale i zdrave navike, te da pratiš rezltate, zbog kojih ćeš se dobro osjećati.

Slični članci

8. mart – Zašto je važno da slavimo Međunarodni dan žena

Ultra magazin

5 načina za zaštitu i očuvanje divljih životinja, prirode i spas planete

Ultra magazin

Njihova djela su oplemenila svijet – Upoznaj značajne žene književnice kroz istoriju

Ultra magazin