Ultra Inspirativno

5 savjeta koje NASA astronauti koriste u svemiru kako bi bili sretni i produktivni

Ako te rad od kuće tokom pandemije korona virusa izluđuje, osjećaš se izolovano i dosadno ti je, NASA ima savjet za tebe.

Astronautkinja Anne McClain podijelila je na svom Twitter profilu savjete koje koriste astronauti, kada rade i žive u zatočeništvu, kako bi bili sretni, produktivni i upješni. Ovu NASA srategiju razvili su penzionsana astronautkinja Peggy Whitson, koja je provela ukupno 665 dana u svemiru u 3 odvojene misije i Al Holland NASA psiholog, koji proučava uticaj koji na psihu imaju dugotrajne ekspedicije u svemir.

Iako nisi u misiji u svemiru, ovi savjeti mogu da ti koriste dok radiš od kuće tokom pandemije. “COVID-19 nam daje višu svrhu, jer spašavamo živote tako što smo u izolaciji, i veoma je važno da razumijemo i prihvatimo tu svrhu”, rekla je  Peggy Whitson u intervjuu za američku TV stanicu CBS.

Foto: Bill Ingalls/NASA via Getty Images

Ovo je pet savjeta koje treba da imaš na umu:

Komunikacija

Efikasna komunikacija je puno više od slanja poruke, takođe moraš da slobodno podijeliš informaciju i osjećanja. To uključuje otvoren razgovor o svemu, priznati kada pogriješiš, takođe i kada sve ide po planu. Dobri komunikatori su takođe efikasni slušaoci, što često znači ponoviti nečiju poruku kako bi se osiguralo da je svi čuju.

Liderstvo

Povjerenje i odgovornost su znak dobrog vođstva i praćenja, navodi NASA. Oni na rukovodećim pozicijama treba da se “budu primjer”, i da obezbjede resurse, rješenja, zadatke i ciljeve. Takođe, članovi ekipe mogu da aktivno doprinesu planu lidera. Na primjer, ako primjetiš neki problem možeš da ponudiš rješenje umjesto da samo ukazuješ na probleme.

Briga o sebi

NASA-ina definicija brge o sebi pokazuje sposobnost da budemo proaktivani i ostanemo zdravi. Da li spavaš dovoljno, održavaš ličnu higijenu i provodiš vrijeme na aktivnostima koje te usrećuju? Razmisli kako tvoje navike utiču na tvoje raspoloženje i na nivo stresa, i kako bi to moglo uticati na ostatak tima.

Briga o timu

Zapamti da smo svi u ovom zajedno. Najbolji način da podržiš svoj tim je strpljenje i poštovanje. Njeguj dobre odnose sa radnim kolegama tokom izolacije i ohrabruj timske aktivnosti, kao što su a primjer virtuelno piće poslije posla. Ponudi se da pomogneš ostalima, posebno na zadacima za koje znaš da su problematični, biće ti zahvalni.

ŽIvot u grupi

Zadnji savjet je izgradnja “kulture grupe” uzimajući u obzir drugačija mišljena, kulturu, viđenje i vještine svih članova tima. Umjesto da osjećaš kao da se takmičiš sa članovima tima, teži tome da radite zajedno i razmišljaj pozitivno. Poštuj uloge, odgovornosti i radne zadatke, savjetuju iz NASA-e.

 

Izvor: cnbc.com

Slični članci

Teretana u kući – evo šta ti je sve potrebno

Ultra magazin

Kako se nositi sa teškim situacijama i osjećanjima prouzrokovanim pandemijom korona virusa

Ultra magazin

Dnevna doza relaksacije uz Ultra audio priče

Ultra magazin