Ultra Inspirativno

5 razloga da posjetiš Norvešku ove zime!

Venecija i Barselona nisu jedini gradovi, koji pate od masovnog turizma. Otoci Lofoten u Norveškoj i zapadni fjordovi, dostigli su prelomnu tačku ovog ljeta. Jedva da je prošao jedan dan bez izvještaja norveške štampe o neprimjerenom ponašanju turista, opasnom parkiranju i neugodnim problemima povezanim sa nedostatkom javnih toaleta.

Posjetioci sa kruzera, koji su usidreni u malim selima kao Olde, Flam i Geiranger veoma brzo preplavljuju lokalne objekte. Brodovi za razgledanje su popunjeni i pogledi na farme i vodopade su blokirani selfi stikovima. Norveška ljeti je u većini slučajeva frustrirajuće iskustvo.

Donosimo ti 5 razloga zašto treba razmisliti o posjeti, ovoj prekrasnoj zemlji, tokom zime.
Foto : Getty Images

PRISTUPAČNIJE CIJENE

Hoteli, atrakcije i restorani obično podignu cijene u toku seznone. Troškovi – posebno smještaja su puno pristupačniji zimi, izuzetak su naravno skijališta.

Foto : Getty Images

DOŽIVI FJORDOVE U ZIMSKOM RUHU

Svi su vidjeli spektakularne slike Norveških fjordova okupanih ljetnim suncem, ali daleko je manje pejzaža fjordova prekrivenih snijegom. Zimi je sve drugačije, jer mir i tišina zauzimaju središnu scenu. Manje je stvari koje možeš raditi, ali je moguće razgledati okolinu i naći smještaj, samo je potrebno malo više planiranja. Neki hosteli i kampovi su zimi zatvoreni, ali hoteli koji su otvoreni imaju puno pristupačnije cijene nego ljeti.

Foto : Getty Images

OTKRIJ NACIONALNU ZABAVU NORVEŽANA

Skijanje je aktivnost u kojoj Norveška nudi pravu vrijednost. Skijanje u Skadinaviji, često može biti jeftinije nego skijanje u poznatim skijalištima zapadne Evrope. Ipak kros kantri je zimski sport, koji nudi pravu vrijednost za tvoj novac. Iznajmljivanje opreme je jeftinije i ne moraš da plaćaš ski lift. Tačnije uopšte ne moraš da se smještiš u hotelu u skijalištu. Staze za kros kantri imaju pristup iz svih većih gradova.

Foto : lifeinnorway.net

JURI SJEVERNO SVJETLO 

Norveška je jedno od najboljih mjesta na svijetu da vidiš Auroru Borealis, koja pleše nebom cijele godine, ali je nemoguće videti je, ako nebo nije u potpunosti tamno. Najbolje vrijeme da se vidi je septembar – oktobar i februar – mart. U periodu od novembra do januara, takođe postoji šansa da se vidi, ako je nebo čisto. Tromso je najpopularnija destinacija, jer dok čekaš Auroru Borealis možeš posjetiti Arktičku katedralu ili se voziti žičarom i užvati u nevjerovatnoj prirodi.

mynewdesk.com

ŠARMANTNI BOŽIĆNI MARKETI

Iako je februar najbolji mjesec za posjetu Norveškoj zimi, ako se odlučiš da otputuješ u decembru, nećeš uopšte pogriješiti. Iako je u decembru hladno, to pada u drugi plan zahvaljujući prekrasnim božićnim marketima. Miris pečenog kestenja, kuhano vino i prazično raspoloženje će ti sigurno izmamiti osmijeh na lice i nećeš ni pomisliti na hladnoću. Najpoznatiji božićni marketi su u Rorosu, takođe nezaboravno iskustvo je grad od đumbirovih kolačića u Bergenu i vikend božićne zabave u mjestu Bearums Verk u blizini Osla.

Ukoliko se odlučiš da posjetiš predivnu Norvešku tokom zime, pošalji nam razglednicu 🙂

 

Izvor: forbes.com

Slični članci

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin

Trener muzičarke Adele otkriva motivacione savjete za mršavljenje

Ultra magazin