Ultra Kreativno

5 principa liderstva u kriznim situacijama

Liderstvo može biti smekšano u kriznim situacijama, nakon čega postaje još snažnije ili se potpuno uruši, tako da ga je nemoguće ispraviti. Kaljenjem, željezo postaje čvršće, teže lomljivo i fleksibilnije. Kriza, baš kao i postupak kaljenja, vodi običnog lidera ka statusu velikog vođe, praveći od njega, jačeg i fleksibilnijeg lidera. Potrebno je pokazati hrabrost i donijeti teške strateške odluke, posebno u kriznim vremenima, kada se ističu pravi lideri, a oni koji nemaju razvijene liderske vještine, u tim momentima pokazuju svoju nemoć.

Pixabay

COVID 19 je kriza sa kojom se danas suočavaju lideri na svim poljima, ali ipak, uvjereni smo da će oni pravi izaći iz nje kao pobjednici. Pročitaj 5 univerzalnih savjeta za lidere u kriznim situacijama.

Smanji strah izgradnjom povjerenja

Unslpash

COVID-19 je unio nemir među radnu snagu više od uobičajenog straha od neizvjesnosti, povećao nivo stresa i nelagode, te uticao na moral i produktivnost. Lideri se moraju pozabaviti tim problemima zaposlenih, gradeći okruženje povjerenja, koristeći empatiju i podstičući nadu i pozitivnost. Moraju se truditi biti transparentni, komunicirajući plan djelovanja s kupcima, partnerima i zaposlenima. Poruka koju lideri moraju prenijeti je: “Svi smo zajedno u ovome, i to će takođe proći.” I istina je, proći će i svi smo zajedno u ovome.

Solidarnost

U doba krize, lider se mora solidarisati sa radnom snagom. Prvi korak u ovom procesu je uspostavljanje vertikalne i horizontalne koordinacije, kako bi se postigao sklad u komunikaciji i promovisalo jedinstvo između menadžera i zaposlenika. Zatim, organizacije moraju postati otvorene za potencijalni rad od kuće, video konferencije i generalno komunikaciju preko interneta. Na kraju će COVID-19, povećati našu hrabrost da izdržimo udarce, usvojimo novu normalu i naučimo ono što nas u prvom redu, čini ranjivima.

Pokaži zašto si lider

Unslpash

Osim prve reakcije na krizu, koja smije biti nespretna i neprofesionalna, pa i kod lidera, odmah nakon početničkog šoka, oni se prvi moraju vratiti na kolosijek i početi sa ublažavanjem štete. Liderski tim, mora započeti sa procjenom vanjskih i unutrašnjih faktora u situaciji i osmisliti studiju izvodljivosti. Moraju procijeniti uticaj krize na svoju liniju usluga i vidjeti, jesu li neophodne korekcije. Tek tada, mogu zacrtati akcioni plan za budućnost. Idealan način je imati na umu, male ostvarive ciljeve uz neuspjele eksperimente. Na taj se način, može brzo naučiti iz prošlih pogrešaka, bez velikog gubitka i započeti sa novim ciljevima.

Otpornost kao prevencija burnout-u

Unslpash

COVID-19 je, kao i svaka kriza, izazvao društvene promjene, nestabilnost u industrijama i finansijsku neizvjesnost. Zaposleni su pod pritiskom da pretjerano rade, zbog čega je nivo stresa viši nego inače. To može postati nepodnošljivo, što rezultuje izgaranjem. Organizacije moraju stvoriti realni optimizam u kompaniji i investirati u cjelokupno učenje i razvoj zaposlenih. Isto tako, moraju postojati nove politike, kojima se radnici podstiču da daju najbolje rezultate. Rukovodioci bi takođe, trebali sarađivati sa odjelima za ljudske resurse, kako bi razvili politike, koje će biti od koristi za mentalno zdravlje i dobrobit zaposlenih.

Učini um neustrašivim živeći u sadašnjem trenutku

Unslpash

Steve Jobs je jednom prilikom rekao o meditaciji : „Počinjete jasnije sagledavati stvari i više biti u sadašnjosti. Vidjećete mnogo više stvari, nego što ste mogli vidjeti prije. “Meditacija može pomoći da ublaziš stres, suzbiješ unutrašnji sukob, stvoriš empatiju i poboljšaš moć kreativnog razmišljanja. Meditacijom se može oštriti unutarnja jezgra i pomoći u akumuliranju fokusa na pozitivne stvari. Kada je tvoj um neustrašiv, nijedna kriza ne može uništiti tvoju unutrašnju snagu.

 

Izvor: entrepreneur.com

Slični članci

Spiralni muzej u Švajcarskoj dizajniran je da oponaša mehaniku sata

Ultra magazin

Predivne fotografije plesača u pokretu

Ultra magazin

Prostirka koji čisti šape kućnih ljubimaca

Ultra magazin