Ultra Ukusno

5 prednosti crne čokolade za koje ne znaš

IuteCredit
IuteCredit

Čokolada je slatka poslastica, koja ti daje trenutni naboj energije i nalet šećera, kojem se želiš sve više prepustiti. Često se smatra grešnom popustljivošću u ishrani, koja ima efikasnost da umiri naše duše i podigne raspoloženje.

prednosti crne čokolade
Foto: unsplash.com

Nekoliko studija, pokazalo nam je da čokolada može biti dobra za naše zdravlje, ako se konzumira u odgovarajućoj količini. Naravno, ne može se poreći činjenica da višak bilo čega, uvijek dovodi do katastrofe i ima određene nuspojave. Slično tome, i čokolada kada se prekomjerno konzumira može dovesti do karijesa ili dijabetesa. Ovdje ti donosimo neke od najboljih zdravstvenih benefita, jedenja čokolade.

Pomaže u smanjenju kardiovaskularnih bolesti

Redovna konzumacija čokolade, posebno tamne, može smanjiti šanse za razvoj bilo koje kardiovaskularne bolesti i spasiti nas od srčanog udara. U kombinaciji sa zdravom ishranom, tamna čokolada može te spasiti od srčanog udara.

Može pomoći u ublažavanju upale
IuteCredit
IuteCredit

Upala može biti uzrokovana bilo gdje u našem tijelu, možemo imati upaljene mišiće, glavobolje ili teške bolesti izazvane upalom. Čokolada sadrži flavonoide i kakao, koji djeluju kao antioksidanti i pomažu u smanjenju upala u našem tijelu.

crna čokolada
Foto: unsplash
Poboljšava kognitivne sposobnosti

Redovan unos čokolade, koji uključuje flavanole iz kakaoa, predstavlja veliku korist za kognitivne funkcije našeg tijela. Može ti poboljšati nivo fokusa, pažnje, brzine, verbalne tečnosti i radne memorije.

Poboljšava raspoloženje

Tamna čokolada posebno sadrži hemikalije, koje pospješuju raspoloženje, a koje naše tijelo već prirodno stvara. Ove čokolade sadrže određenu količinu serotonina, neurotransmitera i triptofana, koji nas usrećuju nakon njihove konzumacije. Stoga se može koristiti u borbi protiv osjećaja tuge i tjeskobe.

Daje instant energiju

Ako imaš nizak krvni pritisak ili se osjećaš slabo i letargično, čokolada može trenutno povećati nivo tvoje energije. Čokolada sadrži određenu količinu kofeina i teobromina, koji ti pomažu da postigneš određeni nivo energije.

Izvor: pinkvilla.com

Slični članci

Ovu limunadu ćeš pijuckati cijelo ljeto!

Ultra magazin

Voćno osvježavajuće vino za vrele dane

Ultra magazin

Granita od dinje, osvježavajuća poslastica sa Sicilije!

Ultra magazin