Ultra Inspirativno

5 odličnih savjeta za unapređenje tvog zdravlja

Ne postoji zlatno pravilo kojeg treba da se pridržavaš, kako bi sa tvojim izgledom i cjelokupnim zdravljem, sve bilo u redu. Ne postoji jedna vježba ili namirnica, koja će tvoje zdravlje držati na optimumu. Ali postoji način života, konstantno ulaganje u sebe i zdrave navike, kao i izbjegavanje onih aktivnosti i navika, koje štete tvom zdravlju. Kako bi ti put do dobrog zdravlja bio lakši i djelotvorniji, donosimo ti 5 korisnih savjeta.

Foto: Unsplash

Priprema je ključna

Znamo da je ishrana presudna. Ukoliko je ona u disbalansu, zdravlje i izgled će sigurno da trpe. Ali često, u nedostatku vremena, odlučujemo se za nezdravu i brzu hranu. Da se ovo ne bi desilo, odredi sebi jedan ili dva dana u sedmici, koje ćeš posvetiti kuhanju i pripremi hrane unaprijed. Napravi ručak koji ćeš moći jesti danima, a neke obroke možeš i da zamrzneš za kasnije.

Foto: Unsplash

Povećaj fizičku aktivnost

Idealna bi bila kombinacija različitih fizičkih aktivnosti. Brzo trčanje, vježbe sa tegovima, kao i pilates ili yoga koji će poboljšati tvoje performanse, a tijelo, um i srce će ti biti zahvalni. Probaj za početak duge šetnje ili plivanje.

Foto: Unsplash

Promjene su dobre

Ukoliko uvijek radiš iste vježbe, hraniš se jednoličnom hranom, nemoj očekivati da će ti tijelo konstantno napredovati i biti zdravo. Umjesto svakodnevnog trčanja, iznenadi svoje tijelo, na primjer, plivanjem ili aerobikom u grupi. Udaraj u boksersku vreću, planinari i vidjećeš uskoro poboljšanje, te ćeš se sigurno osjećati bolje.

Foto: Unsplash

Kad god možeš, biraj „teži“ put

Umjesto lifta, koristi stepenice. Kad se voziš autobusom, izađi na stanici ranije i prošetaj. Svaka akcija je dobra i pruža ti mogućnost napretka. Ukoliko već posjeduješ određenu fizičku kondiciju, kratke vježbe jakog intenziteta, kao što je trčanje uz stepenice, imaće odlično dejstvo na tvoj kardiovaskularni sistem i još bolju kondiciju.

Foto: bljesak

Prati svoje zdravstveno stanje

Iako možda na prvi pogled izgledaš dobro, utrenirano i fit, ono što je unutar tebe je mnogo bitnije. Idi redovno na ljekarske preglede, neka ti krvna slika i pritisak uvijek budu uredni. Redovno kontroliši svoje zdravstveno stanje.

Foto: iamexpat

 

Nadamo se da smo ti pomogli savjetima da budeš u što boljoj zdravstvenoj formi, jer zdravlje je na prvom mjestu!

 

Izvor: onbalanced.com

 

Slični članci

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin

Trener muzičarke Adele otkriva motivacione savjete za mršavljenje

Ultra magazin

Brineš zbog napuštanja svog doma? Evo kako prevazići te strahove.

Ultra magazin